OpinieDigitalisering

Heeft burger straks nog wel een keuze na de invoering van 5G?

null Beeld

De mogelijkheden van digitalisering zijn door 5G enorm, vooral voor bedrijven en overheden. Maar krijgen ze daarmee niet te veel invloed ten koste van de keuzevrijheid van burgers, vraagt Wilhelm van Zuyden, lezer uit Leiden, zich af.

Wilhelm van Zuyden

Met veel interesse las ik het artikel ‘5G boezemt veel Nederlanders angst in, maar ook KPN zet de knop om’ (Trouw, 27 juli). Er is echter een facet dat onderbelicht dreigt te blijven in de discussie over 5G die zich nu vooral focust op ­cyberveiligheid en stralingsgevaar.

Voor de consument zal 5G in eerste instantie met name sneller internet met betere dataverbindingen opleveren. Dat is handig bij het gebruik van streamingdiensten en videobellen. Maar de mogelijkheden van 5G zijn vele malen groter en burgerbelangen zouden in het geding kunnen komen.

KPN schrijft op de website: “Waar 4G vooral mensen verbond, zal 5G de samenleving verbinden. Het zal bijdragen aan de digitalisering van verschillende industrieën, zoals de automobielsector, nutsbedrijven, landbouw, transport en logistiek.

Internet of Things

5G kent diverse praktische toepassingsgebieden: Internet of Things (IoT), zelfsturende auto’s en landbouwvoertuigen, drone-taxi’s, ­robots die werkzaamheden kunnen verrichten op gevaarlijke locaties (…)’. Dit gaat duidelijk verder dan louter snellere dataverbindingen voor burgers.

De vraag is of, zodra de nieuwe toepassingen er eenmaal zijn, er nog daadwerkelijk keuzes zijn voor de burger. De energiemeter kan hier als (toekomstige) illustratie worden opgevoerd. Momenteel kan er nog gekozen worden voor een ‘analoge energiemeter’ of een ‘slimme, digitale energiemeter’. Maar is die keuze er over een paar jaar nog steeds, als de infrastructuur is afgestemd op de digitale meter?

Bij de introductie van nieuwe technologieën wordt soms de vergelijking gemaakt met mensen die in de jaren negentig aangaven dat een mobiele telefoon helemaal niet nodig is, wat met de kennis van nu een achterhaalde redenering blijkt. Deze analogie gaat echter mank in het geval van 5G, daar de introductie van de mobiele telefoon vooral mogelijkheden voor de consumenten bood. Bij 5G zijn het ook het bedrijfsleven en overheden die er volop gebruik van zullen maken.

Daarbij zou ik willen refereren aan de recente hoorzittingen van de vier grote techbedrijven (Google, Amazon, Facebook en Apple) in het Amerikaanse Congres. Daar ging het al over de (te) hoge machtsconcentratie.

Bij verdere digitalisering met 5G zou het burgerbelang hoog in het vaandel moeten staan. Waarbij de mededingingsregels strikter en breder dan louter per land of in de EU zouden moeten worden toegepast.

Lees ook:

5G boezemt veel Nederlanders angst in, maar ook KPN zet de knop om

Het internet wordt met 5G nóg sneller, maar een vijfde van de Nederlanders maakt zich zorgen over straling, blijkt uit KPN-onderzoek.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden