OpinieGezinnen

Heb een beetje compassie met ouders

null Beeld
Beeld

Ouderschapscoach Janneke van Bockel stoort zich aan de stroom berichten over kwetsbare gezinnen. Laten we iets meer vertrouwen hebben in ouders, bepleit ze. Ze willen allemaal het beste voor hun kind.

Janneke van Bockel

Als ouderschapsdeskundige stoor ik me aan de stroom berichten over ‘kwetsbare gezinnen’ en ‘kinderen die onveilig zijn thuis’. Primair draait het bij gezinnen niet om kwetsbaarheid, maar om veerkracht. De meest fragiele systemen blijven onder moeilijke omstandigheden op de rails, terwijl gezinnen die het ogenschijnlijk voor de wind gaat, bij het minste zuchtje wind van het padje kunnen raken. Dat heeft alles te maken met veerkracht en beschermende factoren die gezinnen helpen bij tegenslag.

Als iedereen pavloviaans in de beschermershouding springt, ‘want kinderen zijn kwetsbaar’, getuigt dat van weinig vertrouwen in ouders. Waar beschermen centraal staat, neigen we naar controle en ingrijpen. Met normatieve vingertjes die bepalen waar de lat moet liggen. Terwijl 99 procent van de ouders het beste wil voor hun kinderen. Er zijn geen tegengestelde belangen. Door oog te hebben voor ouders, help je ook de kinderen. Maar dan moet je die ouders wel durven vertrouwen.

In de media gaat het eenzijdig over ‘risico’, ‘onveilig’ en ‘oplopende achterstanden’, waardoor het beeld ontstaat dat het kommer en kwel is thuis. Toch zijn er niet significant meer meldingen over huiselijk geweld bij Veilig Thuis. De Kindertelefoon meldt dat er meer gebeld wordt, maar dat het vooral kinderen zijn die hun verhaal kwijt willen, die hun vriendjes en de juf missen, die bang zijn dat het virus hun grootouders treft, die zich vervelen. Ook zijn er ‘heel veel zorgen’ volgens de media. Niet voor zichzelf, want 97 procent denkt het wel vol te kunnen houden, maar vooral voor anderen.

Waar is hun solidariteit met ouders?

Snappen die reddende helden dat ze van de regen in de drup raken door zich tegenover ouders op te stellen, in plaats van naast hen te gaan staan? Waar is hun solidariteit met ouders? Solidair zijn kan in het klein en in het groot. Stuur een kaartje, steek de handen uit de mouwen, glimlach extra hard waar nodig, organiseer opvang voor wie dat kan gebruiken, bied aan om te sparren of stoom af te blazen, verzin oplossingen voor knelpunten, spreek waardering uit, wees genereus met financiële regelingen – doe vooral wat nodig is.

Maar besef daarbij, met elke vezel van je lijf; iedere ouder wil het beste voor zijn kind. Daarom maakt ouderschap kwetsbaar. Dus heb een beetje compassie met ouders. Doe alles wat je voor kinderen wil doen, sámen met ouders. Heb vertrouwen in ouders. Vergeet dat ‘let een beetje op elkaar’, en ‘help elkaar een beetje’.

Lees ook:

De kinderen de hele dag thuis, hoe doe je dat? ‘Het is geen vakantie: we gaan wel wat doen’

Nu de kinderen opeens de hele dag thuis zijn, staan ouders voor allerlei dilemma’s. De vier kinderen van Simone en Wilco Willemse uit Nijmegen krijgen thuis les. Opvang of een oppas heeft het gezin nog niet nodig.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden