Antwoordenop de vraag van Monic Slingerland

‘Hardrijdende jongeren en onhandige ouderen maken de e-bike gevaarlijk’

Is de oprukkende e-bike een zegen? ‘Niet voor wie nog prima op een gewone fiets kan.’

Gezond

Ik heb een ambivalent gevoel over de e-bike. Enerzijds zie ik mensen met gezondheidsproblemen die dankzij de e-bike nog fietsen. Ik zie ook mensen die per e-bike naar hun werk gaan en niet meer met de auto, maar dan gaat het vaak om afstanden die gezonde mensen ook prima per gewone fiets kunnen doen. Wij, 67 en 69, fietsen elk jaar op gewone fietsen duizenden kilometers.

Joke Koelewijn Naarden

Voldoening

Ik was stomverbaasd, toen ik met vriendinnen een fietstocht ging maken, en ik, als oudste, de enige bleek te zijn die zich niet afhankelijk had gemaakt van een batterij. Waarom willen mensen dat toch? Ze weten niet wat ze missen: het plezier van de inspanning, de vrijheid om niet van stopcontact naar stopcontact te hoeven fietsen, en vooral de voldoening als je, geheel op eigen kracht, ergens weet te komen.

Marianne van Voorn Groningen

Verder weg

Mijn vrouw (26), voor corona topfit en sportief, kan al drie maanden met moeite vijftien minuten wandelen en fietsen en ligt daarna bij te komen. We hebben nu een e-bike gekocht, zodat ze in het beweegkwartiertje eens wat verder komt dan het blokje om in onze wijk.

Gerrit Jan de Kleuver Alphen a/d Rijn

Gevaarlijk

Ook veel jongeren, die best op spierkracht kunnen fietsen, kopen e-bikes. Behalve voor het milieu zijn de elektrische fietsen een groot veiligheidsprobleem in de steden. Jongeren vinden het stoer om er hard mee te rijden en ouderen hebben vaak niet in de gaten hoe hard ze rijden. Als ze ook zijn toegestaan in het winkelgebied, zoals in mijn woonplaats, wordt het levensgevaarlijk. Daarbij komen dan ook nog de elektrische maaltijdbezorgfietsers die met dertig kilometer per uur door winkelend publiek racen. Er moeten regels komen, en kentekenplaten.

Marijke Faber Delft

Stroomverbruik

Wat het een zegen of zorg maakt, is hoe wij er als mens mee omgaan. E-bikes zijn een zorg vanuit het oogpunt van snelheid: er zijn grote verschillen en meer ongelukken, vooral met ouderen. Het stroomverbruik kan eenvoudig berekend worden en elk datacenter gebruikt meer dan alle e-bikes in Nederland. De zegen schuilt in verstandig gebruik: toch zelf meetrappen, bij vervelend weer snel thuis tegen de wind in, minder autogebruik en ook bewegen. Het beetje stroom is op te vangen door zonnepanelen op het dak. E-bikes zijn zeker een zegen als ze vergeleken worden met lawaaiige brommertjes. Denk wel na over de flinke winsten die er nu mee gemaakt worden.

Willem Timmer Leusden

Strijken

Wij zijn zeer blij met onze e-bike en rijden tot volle tevredenheid al een paar jaar rond op deze fietsen. Zeker als je boven de 75 bent en niet goed meer kunt lopen, is dit een uitkomst. Ook voor een boodschap. Anders pak je de auto. En over het opladen zeg ik: dan maar iets minder strijken! Toch mijn hobby niet.

Hanneke Withoos Leerbroek

Monic Slingerland is chef van de opinieredactie. Elk weekend stelt ze een vraag aan de lezers, op woensdag verschijnt een selectie van de antwoorden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden