commentaar

Harbers’ voorbeeld verdient geen navolging

Het aftreden van Mark Harbers als staatssecretaris van asielzaken had bizarre kantjes. De bewindsman die van tevoren aankondigt na het debat te zullen aftreden is een nieuw figuur.

Redactie

We kenden al de figuur waarbij een bewindspersoon aftrad nog voor hij of zij in de Kamer verantwoording aflegde voor een fout. We kenden ook de figuur waarbij hij of zij zich per se in een debat wilde verantwoorden, terwijl er geen ontkomen meer aan was en aftreden onvermijdelijk.

De figuur van Harbers verdient bepaald geen navolging. Het debat over de reden waarom zijn ministerie cijfers over criminaliteit onder asielzoekers zo presenteerde als werd gedaan, was een eigenaardig debat. Een debat waarbij van echte verantwoording geen sprake kon zijn, omdat de handdoek waarvan Harbers aangekondigd had die in de ring te gooien al nadrukkelijk in kabinetsbanken lag te pronken. De angel was er daarmee uit. Harbers concludeerde al voor het debat dat zijn positie onhoudbaar was. Daarin had hij ongetwijfeld gelijk, maar hij had de Kamer meer ruimte moeten laten.

Dat verdenkingen rond ernstige delicten onder de categorie ‘overig’ worden geschaard is onbegrijpelijk, hoezeer het ook genuanceerder ligt dan sommige media en sommige politici ons willen doen geloven. Maar uiteindelijk is het schadelijk voor het draagvlak voor asielbeleid en daarmee onaanvaardbaar.

Gevoel voor de maatschappij

Daar komt nog eens bij dat intern op het ministerie gewaarschuwd is de cijfers niet op deze wijze te presenteren. Daarmee wordt de vraag relevant in hoeverre het ministerie van justitie en veiligheid nog wel een goed gevoel heeft voor maatschappelijke ontwikkelingen. Harbers is de vierde bewindsman die in korte tijd voortijdig en al dan niet gedwongen het ministerie van justitie en veiligheid moet verlaten. Dat alle vier bewindslieden van VVD-huize zijn, maakt de zaak extra pijnlijk.

De portefeuille asiel- en vluchtelingenbeleid, waarvoor Harbers verantwoordelijkheid droeg, is zwaar. Dat moet de voormalige bewindsman worden nagegeven. Toch kan het oordeel over de korte periode dat hij die verantwoordelijkheid droeg niet onmiddellijk positief zijn. Belangrijke beleidsvoornemens, bijvoorbeeld over de opvang van vluchtelingen in de regio zelf, zijn nog niet of nauwelijks in voorbereiding genomen.

Harbers worstelde met de discretionaire bevoegdheid die hij als staatssecretaris had. Onder zijn verantwoordelijkheid werd die bevoegdheid overgedragen aan de directeur van de Immigratie- en Naturalisatiedienst en daarmee buiten de politieke discussie geplaatst – ook al blijft de staatssecretaris ook dan nog politiek eindverantwoordelijk. Wellicht was dat de beste beleidsbeslissing die Harbers de afgelopen twee jaar nam.

Het commentaar is de mening van Trouw, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren. Meer commentaren leest u op trouw.nl/commentaar.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden