Beeld Trouw

CommentaarLeger des Heils

Handel misbruik niet te formeel af

Het is een treurige constatering, maar dat ook bij het Leger des Heils seksueel misbruik heeft plaats gevonden is eigenlijk geen schokkend nieuws. Misbruik vindt overal plaats, dus ook binnen het Leger des Heils. Vorige week meldde deze krant dat het Leger – naast kerkgenootschap ook actief als maatschappelijke organisatie – schadevergoedingen heeft betaald aan slachtoffers van seksueel kindermisbruik. In enkele gevallen werd het misbruik gepleegd door officieren van het Leger.

De slachtoffers zwegen er decennialang over. Maar na de aanhoudende berichten over het seksueel misbruik binnen de rooms-katholieke kerk en bij de Jehovah’s Getuigen meldden ze zich alsnog bij de leiding van het Leger des Heils. Die stelde zich op veel punten beduidend constructiever op dan bijvoorbeeld die andere twee kerkgenootschappen. De verhalen van de slachtoffers werden zonder al te veel omwegen geloofd, het Leger erkende dat indertijd niet goed geluisterd is naar signalen en niet goed gezocht naar oplossingen die het misbruik hadden kunnen stoppen. Ook vroeg het Leger aan het Schadefonds Geweldsmisdrijven om de verhalen van de slachtoffers te bekijken en een schadevergoeding vast te stellen. Die vergoedingen zijn vorig jaar door het Leger uitgekeerd. Bovendien heeft het Leger vorige week een meldpunt ingesteld waar andere slachtoffers van misbruik en/of geweld terecht kunnen.

Het gaat om de slachtoffers

Waar misbruikslachtoffers soms in lange en moeizame processen belanden voordat hun leed wordt erkend, áls dat al gebeurt, en er soms alles aan wordt gedaan om het misbruik onder het tapijt te vegen, heeft het Leger des Heils een beter traject gekozen. Dat is goed nieuws. Het gaat om de slachtoffers, niet om de kerk. Uit het verhaal dat Richard Bos, één van de misbruikslachtoffers binnen het Leger, in deze krant vertelde, bleek andermaal hoe levenslang ingrijpend misbruik is.

Maar uit zijn verhaal blijkt ook dat formele erkenning en een schadevergoeding er nog niet per definitie voor zorgen dat slachtoffers zich daadwerkelijk erkend voelen. De hoogte van de schadevergoedingen die het Leger uitkeerde, zijn bepaald door het Schadefonds, dat daar richtlijnen voor hanteert. Maar misschien nog wel belangrijker dan die vergoeding, is de nazorg die vervolgens aan slachtoffers wordt geboden. En in de afhandeling van het misbruik door het Leger des Heils wringt de schoen. Bos vertelde dat, nadat de zaak formeel was afgerond, niemand van het Leger des Heils hem ooit nog heeft gevraagd hoe het met hem gaat. Dat is een signaal dat het Leger niet zou moeten negeren. Zorg niet alleen voor een formeel correcte afhandeling, maar laat ook daarna zien dat het slachtoffer inderdaad voorop staat.

Het commentaar is de mening van Trouw, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden