Beeld Trouw

Column

Halbe Zijlstra werkt nu van Madrid tot Tokio op de lachspieren

Er zijn grote en kleine leugens. Een grote leugen kan bijvoorbeeld levens van onschuldigen kosten. Een kleine leugen daarentegen hoeft geen ander slachtoffer te maken dan de geloofwaardigheid van de pleger.

Een grote leugen werd op 26 januari door de huidige minister van buitenlandse zaken Zijlstra glashard in de Kamer gedebiteerd: hij beweerde dat er geen grond was om de Turkse aanval op de Koerdische ­enclave Afrin te veroordelen. Een oorlog en veel slachtoffers verder, vernemen we via de Volkskrant dat diezelfde minister, anders dat door hemzelf werd beweerd, zelfs nooit in de buurt van de nagelknipper of de schoenpoetser van Vladimir Poetin is geweest. Njet datsja! Het is op zich een kleine leugen, maar wel een vermakelijke. Al in de zeventiende eeuw schreef de Franse Jean de La Fontaine er een fabel over: ‘De kikker die even groot als een os wilde zijn’. Had die visionair een eigen Zijlstra in gedachten? Maar hier gaat het over een kikker uit een kikkerlandje aan zee die de expansie-geheimpjes van de os uit de toendra beweerde te kennen.

D66-leider Pechtold, de man die als politicus presentjes van boven de 200.000 euro uit het buitenland ontvangt en zegt dat dit een privé aangelegenheid is, verklaarde gisteren over Zijlstra: “Ik waardeer zijn openhartigheid. Ik moet de eerste Rus nog tegenkomen die zijn fouten zelf rechtzet.”

Welnu, hier is geen sprake van ‘openhartigheid’ maar van ontmaskering van een liegende minister door de pers. En verder ook van anti-Russisch racisme, officieel verkondigd door de leider van een regeringspartij. Ik ga toch ook niet beweren dat ik de eerste niet gecorrumpeerde D66’er nog moet tegenkomen die niet op mijn organen zit te loeren?

Hoon

Deze week zal Zijlstra tijdens een officieel bezoek door heel Rusland worden uitgelachen. Maar gisteren al raasde over alle redacties in de wereld als een lopend vuurtje een slappelach-estafette. The Washington post: ‘Dutch foreign minister admits lying’. Handelsblatt: ‘Außenminister Zijlstra räumt Lüge über Treffen mit Putin ein’. Le Figaro: ‘Un ministre néerlandais a menti sur une rencontre avec Poutine’. En ook die uit Slowakije wil ik niemand onthouden: ‘Holandský minister Zijlstra klamal o stretnutí s Putinom’.

Kortom, minister Zijlstra heeft Nederland gisteren, net als die prachtige Ireen Wüst op de 1500 meter schaatsen, goed op de kaart gezet. Premier Rutte houdt zijn minister vooralsnog even in de lucht, als het touw de opgehangene: ‘Er is niet sprake van nepnieuws, want hij wilde een bron beschermen. Ik vind hem geloofwaardig.’

Aangeschoten kikker Zijlstra mag van Rutte aanblijven, maar in het landsbelang zou het goed zijn als de premier morgen een gehoorapparaat aanschaft. Dan kan hij het hoongelach horen dat zijn minister van buitenlandse zaken van Madrid tot Tokio ten deel valt.

Correctie: In de oorspronkelijke versie van dit artikel stond per abuis dat het artikel ‘Holandský minister Zijlstra klamal o stretnutí s Putinom’ afkomstig was uit de Sloveense pers. Het artikel is afkomstig van de Slowaakse nieuwssite aktuálne.sk.

Lees ook:

De Tweede Kamer wil vandaag uitleg van de minister van buitenlandse zaken. Hoe het debat ook loopt, de geloofwaardigheid van Halbe Zijlstra is zwaar aangetast.

Zwaar beschadigd reist de minister van buitenlandse zaken deze week naar Moskou. Halbe Zijlstra moet er zijn leugens gladstrijken, maar eerst moet hij nog langs de Tweede Kamer. Wat is er gebeurd?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden