null

OpinieArbeidsmarkt

Hack racisme, meld je aan bij het corps

Met het bannen van Zwarte Piet en het bestrijden van etnisch profileren heb je als donkergekleurde Nederlander nog steeds geen betere baan. Hoe dan wel? Maarten Pelgrim heeft een praktische tip.

Maarten Pelgrim

Natuurlijk is er een probleem met Zwarte Piet. Kortgeleden was er in het Huis van het Boek in Den Haag een tentoonstelling getiteld ‘Foute boeken’. Voor iedereen die nog twijfelt aan het discriminatoire karakter van Zwarte Piet had een bezoek een louterende ervaring kunnen betekenen.

Ook is er sprake van een probleem bij de Nederlandse politie. We hoeven maar terug te gaan naar de aanhouding van rapper Typhoon omdat hij in een glanzende witte Mitsubishi rondreed.

Het is een voorbeeld van racisme en zoiets dient hard aangepakt te worden, maar dat betekent nog niet dat er dan betere kansen ontstaan voor mensen met een donkere huidskleur.

Hoe zou dat wel kunnen? Welnu, er zijn allerlei manieren die naast en met elkaar moeten bestaan. Ik schets er hier slechts één: je gaat bij het corps.

Onlangs sprak ik een manager van een consultancybedrijf. Ik vroeg haar hoeveel mensen met een niet-westerse achtergrond er op haar afdeling werken. Dat bleken er veel, maar het waren allemaal mensen uit andere landen. Iedereen met een Nederlands paspoort was blank. Ze wist niet waarom, maar bij ­vacatures kwamen er alleen maar cv’s van blanke Nederlanders op haar bureau.

Hoe kwam dat? Ze wist het niet, maar al pratend kwamen we verder: als je wilt werken bij de firma, moet je voldoen aan een profiel. Een afgeronde universitaire studie op zak, zeker. Maar ook moet een kandidaat over maatschappelijke betrokkenheid en werkkracht beschikken. De graadmeter daarvoor is lidmaatschap van een studentencorps en nevenactiviteiten die je daar hebt ondernomen.

Dat was ook het traject van de manager geweest: de werksfeer die ze ­creëerde was een voortzetting van haar lidmaatschap van het studentencorps. De Nederlandse werknemers hadden ook bij een vereniging gezeten. Toevallig waren dat uitsluitend blanken.

Natuurlijk kleven er problemen aan een dergelijke ‘in-groupselectie’ maar laten we het daar nu niet over hebben. Want belangrijker is hier: racisme is een systeem en toont zich binnen systemen. En zoals iedere hacker weet kent ieder systeem zwakheden.

Dit is dan ook een oproep aan alle jonge Nederlandse mensen met een gemengde culturele achtergrond: hack het systeem van racisme en meld je aan bij een studentenvereniging. Zo kan de afdeling P&O van geen enkel groot bedrijf je nog negeren.

Lees ook:

Werkgevers discrimineren nog altijd, zij het ietsje minder

Bij een sollicitatie maken mensen met een migratieachtergrond nog altijd minder kans op een reactie dan mensen zonder die achtergrond. Deze discriminatie neemt af, maar nog onvoldoende, vindt het ministerie: voortaan kunnen discriminerende werkgevers en uitzendbureaus rekenen op boetes.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden