null

OpinieDierenziekte

Haast bij vaccin tegen Afrikaanse varkenspest

Beeld *

De grootste dierencrisis ooit komt onze kant op, door de uiterst besmettelijke Afrikaanse varkenspest. Europa moet alles uit de kast halen, en met spoed, om varkens te beschermen, meent Frederieke Schouten, dierenarts bij Stichting Varkens in Nood.

Frederieke Schouten

De Afrikaanse varkenspest grijpt in Azië om zich heen. In China faalt de aanpak van de autoriteiten. Besmette varkens worden geslacht en vrieshuizen liggen vol met vlees dat nog jaren besmettelijk is. Illegaal geïmporteerd besmet vlees is recent onderschept in Noord-Ierland.

Ook in Europa rukt het virus op, het is al in België. De vraag is niet óf het in Nederland zal opduiken, maar wanneer. Nederland en Europa moeten met spoed investeren in de ontwikkeling van een vaccin. Helaas staat daarover geen woord in het recent door de Rijksoverheid gepubliceerde ‘Convenant financiering bestrijding besmettelijke dierziekten 2020-2024’.

In het ‘jaar van het varken’ toont de Chinese varkensindustrie zich verre van verdraagzaam tegenover deze dieren. Het land wordt geteisterd door de uiterst besmettelijke virusziekte die bij varkens hoge koorts, bloedingen en sterfte veroorzaakt. Volgens de Rabobank worden ruim 200 miljoen varkens geruimd. Dit gebeurt vaak op wrede wijze, zoals levend begraven of levend verbranden. Het dierenleed is immens, toch hoor je in Nederland de boeren en de banken vooral jubelen over de goeie prijzen voor varkensvlees.

Lekker goedkoop vetgemest

Het wereldwijd verslepen van varkens(vlees) creëert een groot risico op verspreiding van deze ziekte onder varkens. Voor de mens is de ziekte niet gevaarlijk. Jaarlijks vervoeren we vanuit Nederland honderdduizenden levende varkens naar het buitenland. Vrachtwagens vol biggen rijden naar met Afrikaanse varkenspest besmette landen als Roemenië, Hongarije en Kroatië, waar ze lekker goedkoop tot vleesvarkens worden vetgemest. Het virus kan mee terug liften en hier vrij makkelijk tot een uitbraak leiden.

De Afrikaanse variant is nog besmettelijker dan de klassieke varkenspest, die in 1997 in Nederland uitbrak. Destijds werden bijna alle Nederlandse varkens ‘geruimd’ (elf miljoen dieren). Het leed was enorm. Het leek duidelijk dat dit soort uitbraken een uitwas zijn van een ziek systeem. De intensieve veehouderij was evident onhoudbaar geworden en het roer moest drastisch om. Tweeëntwintig jaar later zijn we geen steek verder. Breekt een ziekte als Afrikaanse varkenspest nu uit, dan zullen wederom miljoenen varkens worden gedood en vernietigd.

Echte oplossingen, zoals stoppen met internationale veetransporten of inkrimping van de veestapel tot redelijke proporties, lijken langzamerhand bespreekbaar, maar zijn nog ver weg. De financiële belangen zijn veel te groot.

Beschermen van dieren

Wat overblijft is het beschermen van de dieren. Maar helaas, een vaccin bestaat nog niet. In verschillende landen (China, Spanje, VS, Vietnam) wordt er op kleine schaal aan gewerkt, nog zonder veel succes. Bizar genoeg is er geen wereldwijd of Europees wetenschappelijk project om met spoed tot een vaccin te komen. Hoe is dat mogelijk?

null Beeld ANP
Beeld ANP

In het door landbouwminister Schouten gepresenteerde convenant over dierziekten wordt niet gesproken over vaccinatie. Wel zet het kabinet 22 miljoen euro opzij voor eventuele bestrijdingskosten tijdens een uitbraak in Nederland. Ook wordt een taskforce in het leven geroepen ‘gericht op het zoveel mogelijk reduceren van de risico’s van introductie van Afrikaanse varkenspest’. Acties zullen vooral bestaan uit het uitroeien van wilde zwijnen. Dat is toch geen redelijke oplossing?

De grootste dierencrisis ooit is gaande en komt onze kant op. De huidige afwachtende houding zal leiden tot een berg onnodig dierenleed. Europa, bekommer je om dierenwelzijn en ontwikkel een vaccin.

Je zou verwachten dat niet alleen dierenbeschermers, maar ook de Nederlandse boeren, vleesverwerkers en banken deze noodkreet van de daken zouden schreeuwen, maar vooralsnog blijft het ijzingwekkend stil.

Lees ook:

Varkenspest in China gooit hele wereldmarkt overhoop

Uitgerekend in het Chinese jaar van het varken wordt het dier daar zwaar getroffen door de schier onuitroeibare varkenspest. Met alle gevolgen voor de branche wereldwijd.

Door de varkenspest staat er in China voorlopig geen varken meer op het menu

De Afrikaanse varkenspest is een ramp voor de Chinese boeren. Miljoenen zieke dieren worden levend begraven.

Volgende stap in de strijd tegen varkenspest: meer jacht op wilde zwijnen

Natuurmonumenten is ‘bezorgd’ om intensievere jacht op wilde zwijnen. Daarmee wil minister Schouten varkenspest voorkomen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden