null Beeld

Lezersreacties

Haal het verzorgingshuis terug

Redactie Trouw

Trek de wet die het OM strafzaken laat afhandelen in

Het Openbaar Ministerie maakt oneigenlijk gebruik van de wet die toestaat dat het zelf strafzaken afhandelt (Trouw, 2 mei). Trek deze wet in. In onze rechtsstaat is het aan de rechter om straffen op te leggen. En duidelijk wordt dat het OM ook straffen oplegt waar het niet de bevoegdheid heeft. Er zijn geen garanties voor een goede procedure. Ten onrechte wordt gesteld dat het om betrekkelijk geringe zaken gaat. Maar een strafbeschikking van het OM levert een strafblad op. Ontzegging van de rijbevoegdheid voor enkele maanden betekent ontslag voor een beroepschauffeur. Spaarzaam omgaan met publiek geld is belangrijk, de rechtsstaat veel belangrijker.

Gerrit Dijkstra, Instituut bestuurskunde, Universiteit Leiden

Ik ga Dingeman missen, maar Meulendijks’ cartoon lijkt veelbelovend

Zaterdag was ik wat weemoedig. De laatste Anton Dingeman. Wat zal ik hem missen. Maar de eerste aflevering van Nanne Meulendijks (Trouw, 2 mei) ontlokte me een lachje. Het zal vast goedkomen tussen ons.

Tonny de Groot, Amersfoort

Het verzorgingstehuis terughalen creëert ruimte op de woningmarkt

Mijn reactie op het verhaal van VVD-Kamerlid Jeroen van Wijngaarden (Opinie, 30 april) over behapbare ouderenzorg: blaas het verzorgingshuis nieuw leven in. Dan komt er ook weer ruimte op de woningmarkt. Gemeenten moeten zorgen voor huisvesting, maar die lijken in slaap te zijn gevallen. Met als gevolg ouderen in te grote huizen, overbelaste mantelzorgers en personeelsgebrek in de zorg. Van Wijngaarden vindt dat we ons moeten voorbereiden op een ouder Nederland. Maar de naoorlogse geboortegolf kon men al lang zien aankomen.

Nellie Ploeger-Rus, Schagen

Moeten we voor het klimaat niet ons voortplantingsgedrag veranderen?

Waarom altijd die nadruk op vliegen en het lapje vlees (Trouw, 29 april)? Als het IPCC-klimaatrapport kritisch is over ons gedrag, is het dan niet zinniger ons voortplantingsgedrag tegen het licht te houden?

Piet Disveld, Zaandam

Groepen gedupeerden moeten we niet tegen elkaar uitspelen

Hans Elzinga (Lezersreacties, 2 mei) schrijft dat spaarders die gecompenseerd worden voor te veel betaalde belasting, ‘rijken’ zijn, die voorgetrokken worden op de slachtoffers van de toeslagenaffaire. Maar die spaarders hebben een appeltje voor de dorst op de bank gezet. Zij betaalden belasting over niet ontvangen rente. Net als bij de toeslagenaffaire zijn deze spaarders slachtoffer van Haagse graaizucht. Het is onjuist groepen gedupeerden tegen elkaar uit te spelen. Het kabinet heeft heel wat recht te zetten.

Klaas Kars, Rijswijk

Ook bewindslieden kunnen niet tientallen wachtwoorden onthouden

Natuurlijk is het ongewenst dat ­bewindslieden onveilige communicatiemiddelen gebruiken (Trouw, 2 mei). Maar ik kan het ze niet kwalijk nemen. Onmogelijke wachtwoorden onthouden voor tientallen accounts, dat kan niet. Al die wachtwoorden opslaan op een beveiligde plek geeft het risico alles kwijt te raken als die plek gehackt wordt. Het probleem bestaat al jaren, maar de ict-aanbieders voelen kennelijk onvoldoende drang het op te lossen. Laten we onmenselijke beveiligingen verbieden.

Rudy Tuik, Geleen

Ook een reactie insturen? Dat kan, in max. 150 woorden, naar lezers@trouw.nl.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden