Opinie

Haal die stroom toch uit het zuiden

Beeld ANP

Denkers over klimaat zien vaak de import van zonne-energie over het hoofd, betoogt Evert du Marchie van Voorthuysen, directeur van de stichting ter bevordering van Grootschalige Exploitatie van Zonne-ENergie (GEZEN).

In een indrukwekkend betoog concluderen Guus Berkhout en Kees de Groot dat de CO2-reductiedoelstelling bij lange na niet kan worden gehaald en dat de doelen van de energietransitie nog eens heel goed in het licht dienen te worden gehouden. Maar voldoet dit betoog van praktiserende wetenschappers wel aan de gangbare methodologische eisen?

Allereerst dienen de uitgangspunten, de axioma’s, duidelijk te zijn en als zij van doorslaggevende invloed zijn dienen zij expliciet te worden vermeld. De keuzes die hierbij worden gemaakt zijn immers vaak van politieke of levensbeschouwelijke aard. Ten tweede dient het betoog dat op die axioma’s is gebaseerd te voldoen aan de wetten van de logica. Het oordeel of de uitgebreide rekenpartij van Berkhout en De Groot helemaal correct is, laat ik graag over aan mensen die deskundiger zijn dan ik. Mijn indruk is dat die berekeningen in grote lijnen kloppen.

Eigen-bodem-dogma

Waar Berkhout en De Groot de mist ingaan is de impliciete keus voor het beleid om alle duurzame energie die in Nederland wordt geconsumeerd, op Nederlands grondgebied op te wekken. Dit axioma wordt door een groot deel van de Nederlandse politici en opinieleiders onderschreven en heeft in ons land het karakter gekregen van een dogma, het ‘eigen-bodem dogma’. Door deze tunnelvisie maakt Nederland het zichzelf erg moeilijk, want de zegeningen van tal van gunstige technologische en economische feiten en ontwikkelingen gaan daardoor aan ons voorbij. Ik geef nu een korte opsomming van die feiten.

De opbrengst van zonne-energie is in Zuid-Europa en Noord-Afrika veel hoger en de kosten zijn dus veel lager dan in Nederland. Elektriciteitstransport met hoogspanningsgelijkstroomkabels gaat met betrekkelijk geringe verliezen gepaard. Van Zuid-Marokko naar Nederland zijn die verliezen slechts 15 procent. In de woestijnlanden zijn nieuwe zonnecentrales met zonnepanelen al volledig rendabel. Zonnespiegelcentrales zijn aldaar bijna rendabel.

Deze zonnespiegelcentrales leveren dag en nacht stroom dankzij de toepassing van goedkope en nagenoeg verliesvrije opslag van warmte. Een Europees elektriciteitsnet dat voor een belangrijk deel wordt gevoed vanuit zonnespiegelcentrales is even betrouwbaar als het huidige, door gas- en kolencentrales gevoede net. Er is in de zuidelijke landen veel meer ruimte beschikbaar voor zonnecentrales dan in Nederland voor windturbines en zonnepanelen.

Huiswerk doen

Zijn Berkhout en De Groot wel op de hoogte van bovengenoemde feiten, die hun conclusies wezenlijk ontkrachten? Zo nee, dan moeten ze eerst hun huiswerk gaan doen voordat ze opnieuw aan het openbare debat deel gaan nemen. Zo ja, dan zullen zij zich moeten verantwoorden voor hun eenzijdige keus uit het arsenaal van beschikbare axioma’s. Hun conclusies zijn immers het gevolg van die keus en niet van een professionele redenering.

Het eigen-bodem dogma is diep geworteld in Nederland en dreigt de energietransitie wezenlijk te frustreren. Waarom mag er in de ideale wereld, waarin de fossiele brandstoffen zijn uitgebannen, niet meer worden samengewerkt tussen landen? Waarom is de politieke stroming die in Nederland wordt uitgedragen door Wilders en Baudet en in Amerika door president Trump zo invloedrijk bij de voorstanders van duurzame ontwikkeling?

Premier Rutte heeft terecht in een gloedvol betoog in de Veiligheidsraad weerwoord geleverd en het principe van internationale samenwerking verdedigd. Het wordt tijd dat de aanhangers van het eigen-bodem dogma gaan beseffen in welk politiek gezelschap zij verkeren.

Lees ook:

Afrika doet wat Europa niet lukte: zonnestroom opwekken in de Sahara

Een Europees plan om stroom op te wekken in de Sahara is jammerlijk geflopt. Nu doen de woestijnlanden het zelf. En zo lijkt met zonnecellen opgewekte energie alsnog deze kant op te komen.

Op veel Nederlandse daken liggen spookpanelen, en dat is goed én slecht nieuws

Een kwart van de zonnepanelen op daken van huizen is niet geregistreerd. Voor de veiligheid op het elektriciteitsnet moet dat wel.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden