Commentaar Asielprocedure

Haal de bezem door de veiligelandenlijst

In tijden waarin het asielbeleid bij voortduring onderwerp van politiek en publiek debat is, kan het geen kwaad om weer eens in herinnering te roepen waar dat asielbeleid ook alweer voor bedoeld is. Het primaire doel van dat beleid moet zijn: bescherming van diegene die gegronde vrees heeft dat hij of zij in zijn of haar herkomstland vervolgd wordt op grond van ras, godsdienst, nationaliteit, politieke overtuiging of het behoren tot een bepaalde sociale groep.

Asielbeleid gaat dus niet om een zo snel mogelijke afhandeling van asielverzoeken. En evenmin gaat het om het ontmoedigen van mensen om in Nederland asiel aan te vragen. Natuurlijk is het wenselijk dat een asielprocedure snel verloopt, en uiteraard is het wenselijk dat wie geen kans maakt op een verblijfsstatus niet naar Nederland komt. Maar het Nederlandse asielbeleid wekt soms de indruk dat die laatste twee wensen wel erg belangrijk gevonden worden.

Tijd voor echte vluchtelingen

Dat blijkt ook uit het onderzoek dat deze krant uitvoerde samen met platform voor onderzoeksjournalistiek Investico. Daarbij werd onder meer gekeken naar de lijst met veilige landen die Nederland bij de beoordeling van asielverzoeken hanteert. Wie uit een land komt dat op die lijst staat, krijgt maar één gehoor in plaats van twee, en moet met meer bewijzen komen dan asielzoekers uit onveilige landen.

Het idee achter de veiligelandenlijst is zo gek nog niet. De lijst moet ervoor zorgen dat weinig kansrijke verzoeken snel kunnen worden afgedaan, zodat er tijd vrijkomt voor de aanvragen van echte vluchtelingen. Maar in de praktijk werkt het helemaal niet zo, liet onderzoek van Trouw en Investico zien. De landenlijst draagt er aan bij dat Nederland een van de strengste procedures van de EU heeft, terwijl de wachttijden bij de IND alleen maar oplopen.

Solidair in opvang

Hoe kan het dat de Nederlandse lijst er zo anders uitziet dan die in andere EU-landen? Veel landen die door Nederland­­ als veilig worden bestempeld, worden elders juist als onveilig beschouwd. Hoe kan het dat Nederland slechts 2 procent van de asielaanvragen uit het – volgens Nederland – veilige Oekraïne inwilligt, terwijl het Europees gemiddelde op 21 procent ligt, en in Italië zelfs op bijna 60 procent? En hoe kan het dat de grote meerderheid van de aanvragen uit sommige landen op de lijst tóch wordt toegewezen?

Nederland roept al jaren dat de EU-lidstaten solidair moeten zijn in de opvang van asielzoekers. Nou, wie de schoen past trekke hem aan. Want zo solidair is Nederland dus niet. Kortom, alle reden om de bezem door de veiligelandenlijst te halen. Doe dat in samenwerking met andere EU-lidstaten. En hou daarbij vooral het primaire doel van het asielbeleid voor ogen.

Het commentaar is de mening van Trouw, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden