null Beeld

CommentaarGroningen

Groningen heeft vooral baat bij eerlijkheid over de ‘snelheid’ van de hersteloperatie

Redactie Trouw

De Rijksbouwmeester slaat alarm over de ‘snelheid’ van de hersteloperatie in Groningen. Er zou te weinig aandacht zijn voor de leefomgeving als alles maar lean and mean moet. Maar Groningen heeft bovenal baat bij eerlijkheid over de duur van een snelle hersteloperatie. Daarvoor wachten veel Groningers al te lang.

Op zich liet de Rijksbouwmeester een verstandig geluid horen. Hij pleitte in Trouw ervoor dat het kabinet de deadline van 2028 los moet laten voor het herstel van alle gevaarlijke huizen. Zo zou er meer aandacht komen voor een aanpak met meer oog voor kwaliteit van het grotere geheel, met de architect als de spil van de operatie en aanspreekpunt voor burgers.

Zeer slecht signaal

Dat laatste mag waar zijn, en een nastrevenswaardig ideaal, toch zou het loslaten van de deadline een zeer slecht signaal zijn. Al jaren geleden gingen er in Groningen stemmen op dat herstel van gescheurde huizen niet los mag staan van een kritische blik op de toekomst van straten en dorpen. Moet herstel niet ook verduurzaming inhouden, of leefbaarheid van het platteland? Hier en daar kwamen ook enkele projecten tot stand onder deze gezamenlijke noemer, maar te vaak strandde een pleidooi voor een ‘holistische aanpak’ van de leefomgeving in bureaucratische hindernissen. Bijvoorbeeld omdat het potje voor herstel een ander potje was dan dat voor verduurzaming of leefbaarheid. Met als gevolg dat er niets gebeurde. In die zin is de oproep van de Rijksbouwmeester niet nieuw. Veel is ook gewonnen als deze bureaucratische belemmeringen alsnog worden weggenomen.

Eind deze week komen daarbij de conclusies van de parlementaire enquetecommissie, hoe het zo kon ontsporen met het Groningse gas. Eén van de akelige conclusies zal zijn dat het zover niet had hoeven komen. Er lagen waarschuwingen om de gaswinning veel eerder te verminderen, die genegeerd zijn om allerlei redenen. Ook dat heeft bijgedragen aan het te lange wachten van de Groningers.

Staatssecretaris Hans Vijlbrief heeft sinds het aantreden van dit kabinet eindelijk vaart proberen te maken met de hersteloperatie. Daarvoor krijgt hij van de Groningers voorzichtig een laatste kans. Ouderen die jaren doorbrengen in een tijdelijke ‘kofferwoning’, gezinnen die niet verder konden met hun ontwikkeling omdat hun huis slecht verkoopbaar is, voor al deze mensen heeft het wachten lang genoeg geduurd. Zij zijn vooral gebaat bij eerlijkheid over wat wél snel mogelijk is.

Het commentaar is de mening van Trouw, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden