Lezersreacties
GroenLinks slokt de PvdA op? Ik denk eerder andersom
Karton
De verschrikkelijke aardbevingsramp doet mij terugdenken aan een halve eeuw geleden. Ik herinner me dat ingenieurs een plan maakten om prefab kartonfabrieken naar noodgebieden te brengen. Daar zouden ook de grondstoffen verbouwd worden voor kartonnen zelfbouwhuizen. Huizen die de veelal getraumatiseerde bevolking zelf in elkaar kan zetten: de beste vorm van zelfhulp. Volgens mijn vader, die mij destijds over het plan vertelde, was het afgeschoten omdat het ‘te luxueus’ zou zijn. Ik denk dat het de belangen van aannemers schaadt. Maar de Japanse architect Shigeru Ban heeft laten zien wat er met karton gebouwd kan worden.
Gerhard Ris, Dordrecht
Houtbouw
Nederland heeft een miljoen huizen tekort, wordt gezegd. Maar iedereen woont ergens. We zoeken vooral iets anders. Behalve starters, studenten en statushouders. In mijn omgeving wordt veel gebouwd, maar voor mensen die al een huis hebben. Waarom geen houtbouwchalets voor vluchtelingen en starters? Stikstof-arm en niet duur. Waarom niet een leegstaand kantoorgebouw omgebouwd tot studentenkamers? En denk even terug aan de premie-A-woningen van vroeger. Een fantastische manier om vooral starters aan een betaalbaar huis te helpen.
Mayke Blanksma, Enschede
Windmolens
De provincie Utrecht heeft van de 60 benodigde windmolens er nog maar 15 geplaatst (de Verdieping, 15 februari). Net als in andere delen van het land zijn er actiegroepen en gemeentelijke partijen die proberen zoveel mogelijk windmolens te weren. Veel mensen vinden het landschap blijkbaar belangrijker dan de noodzaak voor het klimaat om minder fossiele brandstoffen te gebruiken. Zelfs nu blijkt dat we ook nog eens met ons gasgebruik afhankelijk en daarmee kwetsbaar zijn. Zolang windmolens voldoende afstand van woonhuizen houden is de overlast beperkt tot enige horizonvervuiling.
Henk Groeneveld, Zutphen
Water
Wat komt er allemaal niet voorbij onder het kopje spiritueel? Nu weer een mevrouw die, zittend op de kei in een Tilburgse beek, wat murmelt tegen het water (Religie & filosofie, 15 februari). Het mag van mij allemaal. Ieder het zijne, maar laat het alstublieft buiten de kolommen van de krant.
Michel van Straten, Ridderkerk
Nederland vol?
“Er is geen getal als antwoord op de vraag of Nederland vol is”, stelt Frank Cörvers terecht (Trouw, 14 februari). De in zijn artikel geschetste situatie zal ieder bekend voorkomen die in de bovenbouw van havo en vwo heeft opgelet. Het probleem is dat politici niet durven kiezen. De Nederlandse ruimte is beperkt. Een miljoen huizen erbij, combineren met een gezonde natuur, met de huidige landbouw, met uitbreiding van bedrijventerreinen, met nieuwe wegen, met een betere waterhuishouding en met groenere steden: alles samen kan niet. Laat elke politieke partij haar voorkeur kenbaar maken, dan kunnen wij kiezen op welke manier wij Nederland ‘gevuld’ willen hebben.
Koos Meisner, oud-leraar aardrijkskunde, Groningen
Zij
Hallelujah, tijd voor een genderneutrale God, zegt de anglicaanse kerk (Trouw, 14 februari). Eindelijk erkenning dat het helend is als Zij ook genoemd wordt in de kerk. Dus PKN, doe als de anglicaanse kerk en pak die handschoen op.
Inge van Wilgen-Oltvoort, Tuk
Praktijkonderwijs
Diep respect voor Sofie van de Waart (Opvoeding&onderwijs, 15 februari) die invalt in het praktijkonderwijs, en voor haar collega’s. Ik sta zelf voor de klas op de hogeschool en zou niet kunnen wat de collega’s in het praktijkonderwijs presteren.
Tanny Bakker, Amsterdam
Maximumsnelheid
In het artikel over duurzaam autorijden (Duurzaamheid&natuur, 14 februari) mis ik het gegeven dat negen van de tien bestuurders op de snelweg niet de maximumsnelheid aanhouden. Ik heb zelf via mijn navigatie de cruisecontrol op 106 kilometer per uur staan. Dat komt overeen met een rolsnelheid van 100 per uur. Toch word ik alsmaar ingehaald. Hier is nog heel wat CO2-uitstoot te besparen.
Gustaaf Modderman, Wilhelminaoord
Wegkijken
Veel beschuldigende vingers naar de regering in Turkije vanwege het niet naleven van bouwvoorschriften met als gevolg onvoorstelbaar veel menselijk leed. In basis is het wegkijken c.q. ontkennen van consequenties niets anders dan dat onze regering heeft gedaan bij het niet naleven van de stikstofregels. De gevolgen hiervan worden echter uitgesmeerd over een langere periode. Je merkt het pas als het je persoonlijk raakt.
Jurrie de Vos, Tull en ‘t Waal
Wegwerpplastic
Het artikel van Hans Nauta over wegwerpplastic (Trouw, 14 februari) las ik met belangstelling. Naast de genoemde schadelijke effecten, van afvalprobleem en uitstoot van broeikasgassen, is er nog een probleem: de energieverspilling. Voor de productie van plastics (pvc) is chloor nodig. En chloor wordt gemaakt in energieverslindende elektrolysefabrieken. Mijn team ontwikkelde een halve eeuw terug een systeem in een chloorfabriek in Hengelo. Dat zorgde voor een energiebesparing rond de 4 procent, jaarlijks meer dan 5 gigaWattuur. Helaas was het resultaat: meer chloorproductie. Leg daarom de nadruk op het verlagen van deze productie.
Pim Uytenbogaardt, Zeist
Linkse fusie
Columnist Sylvain Ephimenco (Trouw, 14 februari) citeert Ronald Plasterk die vreest dat GroenLinks de PvdA opslokt. Mij lijkt het net andersom, gezien de cultuur in de PvdA en de honger naar de macht in die partij. GroenLinks, begin niet aan de fusie want die betekent jullie ondergang.
Oeds Zanstra, Oudega
Economische groei
Nederland is Europees kampioen economische groei, schrijft de redactie (Trouw, 15 februari). Economische groei van de westerse landen wordt als positief gezien. Toch weten we dat de groei is doorgeslagen: lozing van gevaarlijke stoffen, uitputting van grondstoffen en opwarming van de aarde. Ik doe een oproep aan journalisten, lezers en columnschrijvers om nieuw jargon te bedenken. Economische groei bijvoorbeeld economische woekering noemen. Andere woorden bedenken voor krimp of recessie: aanpassen, afkoelen. Verandering van taal kan verandering op andere gebieden op sleeptouw nemen.
Michiel van Essen, Nunspeet
Titanic
‘Ja, ik ski. Ik vind dat deze uitspatting mag’ (Antwoorden op de vraag van Monic Slingerland, 15 februari). Stel dat de opvarenden van de Titanic zouden hebben geweten dat het schip bezig was op een onderzees rif af te koersen en naar de kelder te gaan, zouden ze dan tegen elkaar hebben gezegd: kom op, jongens, laten we nog lekker een potje gaan dansen, nu kan het nog?
Guus Koelman, Rotterdam
Studentencontact
Op de foto bij het artikel over selectie aan de poort in het hoger onderwijs (Opinie 15 februari) is te zien hoe studenten tijdens de introductieweek met elkaar ‘kennismaken’. We zien drie van de vijf studenten op de smartphone turen, en twee met zonnebril op zwijgend voor zich uit kijken. Het artikel haalt een Leidse decaan aan die het een uitdaging vindt van een vijf-en-half een zesje te maken. Hopelijk lukt hem dat ook op het gebied van interactief en communicatief leren.
Jan Laanstra, Elburg
Rijksbouwmeester
Rijksbouwmeester Francesco Veenstra (Trouw, 16 februari) meent dat architecten als vertrouwenspersoon bij de wederopbouw in Groningen voor versnelling voor het bouwproces kunnen zorgen. Maar hoofdschuldige in de afwikkeling van de versterkingsoperatie is de overheid. Zij stelt geen regels en laat lokaal gebeuren wat centraal niet wordt gedaan. Wanneer wordt door politici werkelijk een debat gevoerd over de ruimte in Nederland?
Theo Rietveld, Middelburg
Liefde
Benno Barnard (Tien Geboden, 11 februari) zegt: “Ik heb geleerd om telkens weer verliefd te worden op mijn eigen vrouw”. Allemachtig; dit klinkt wel erg bezitterig.
Koop Bouma, Schuinesloot
Ook een reactie insturen? Dat kan, in max. 150 woorden, naar lezersreacties@trouw.nl