CommentaarKwetsbare kinderen

Grijp deze crisis aan om de kloof in het onderwijs te dichten

Op basis- en middelbare scholen gaat echt alles overhoop: de eindtoets voor de leerlingen van groep acht is geschrapt en sinds gisteren is ook het centraal eindexamen van de baan. Het schoolexamen is nu genoeg om een diploma te behalen. Het feit dat leerlingen in groten getale in één ruimte moeten werken, zorgde voor te veel onrust onder docenten.

Met sommige uitdagingen gaan de scholen nu al voortvarend aan de slag. Bijna 90 procent van de scholen heeft inmiddels afstandsonderwijs gerealiseerd. Een unieke prestatie. Via digitale programma’s wordt zo goed en zo kwaad als het gaat geprobeerd de kinderen aan het rekenen en lezen te houden. Dikke enveloppen met werkboeken gaan mee naar huis in de hoop dat de ouders helpen bij het huiswerk. De leraren zijn per mail of via de chat bereikbaar voor vragen.

De kwetsbare kinderen dreigen de dupe te worden

Er is ook reden tot zorg. Bijvoorbeeld als het gaat om de eindexamenleerling die toevallig op een school zit waar de kwaliteit van het schoolexamen te wensen overlaat. Of de leerling die inzette op het eindexamen om alsnog het diploma te halen, en nu dreigt te stranden. Ook de kwetsbare kinderen dreigen de dupe te worden van deze crisis. Juist deze groep heeft veel baat bij contact met de leraar omdat ouders niet in staat zijn hun kinderen te begeleiden. Nu de kinderen thuis zijn is moeilijker te controleren of ze hun huiswerk maken.

Minister Arie Slob (Onderwijs) onderkent het probleem en kwam met een oplossing: leerlingen uit kwetsbare gezinnen kunnen een iPad of een laptop lenen, kinderen met een onveilige thuissituatie hebben de mogelijkheid in een buurthuis of bibliotheek lessen te volgen. Het is een lovenswaardig initiatief en het is te hopen dat het de crisis iets verlicht voor de kwetsbare groep kinderen.

De eindtoets kan net dat verschil maken

Het is de vraag of het genoeg is. Wat gebeurt er bijvoorbeeld met de kinderen die in groep 8 met de eindtoets hoopten hun schooladvies voor de middelbare school te verbeteren? Nu telt enkel het schooladvies, terwijl de eindtoets net dat verschil kan maken voor sommige leerlingen. Met een hogere eindtoetsscore moet het advies namelijk opnieuw worden bekeken en leidt het in een derde van de gevallen tot een hoger advies. Het zijn juist de kwetsbare kinderen die daar baat bij hebben. De kloof die toch al groot was, dreigt zich in deze crisis verder te verdiepen. 

Onderwijsorganisaties beloven de leerlingen op de middelbare school extra goed te volgen. Dat is mooi, maar een radicalere aanpak zou niet misstaan. De crisis kan bijvoorbeeld aangegrepen worden om meer brede brugklassen in te richten waardoor het vroege moment van selectie, waar sowieso veel kritiek op klinkt, van de baan is.

Het commentaar is de mening van Trouw, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden