Graag sterke, slimme, niet-vastgeroeste bewindslieden

Het bordes aan de achterzijde van Paleis Noordeinde, een dag voor de bordesscene na de beediging van het kabinet Rutte III. Beeld ANP

Al die nieuwe ministers, zonder ministeriële ervaring, hoe wegen we die, vroeg chef opinie Monic Slingerland. Een frisse blik plus een dosis politieke ervaring, dat is toch wel het ideaal bij de samenstelling van een nieuw kabinet, antwoorden lezers.

Slimheid graag

In alle gevallen is een frisse blik welkom in complexe zaken. En die liggen voor het nieuwe kabinet in ruime mate te wachten op een aanpak. Ervaring kan hierbij welkom zijn, maar een slimme bewindsvrouw(-man) kan zich de materie ook snel eigen maken, zeker met ondersteuning van een deskundig ambtenarenkorps.

R.Scheper
Dieren

Nieuw verhaal

Bestuurlijke ervaring is mooi, maar zonder een nieuw verhaal? Het herkennen en interpreteren van het razendsnelle computertijdperk eist progressie. Onder andere een totaal nieuwe aanpak van het onderwijs. Talloze beroepen verdwijnen. Het achterlopen is al voorspelbaar. En, wat diep treurig is, het ontbreken van kunst/cultuur. In deze nieuwe club zijn te vinden één trombonist en een liefhebber van Borsato.

Menno Meyer
Gouda

'Gelovige' mensen

Het woord 'nieuw' geeft hoop zoals bij het nieuwe huis dat je betrekt of bij een nieuwe verbintenis. Maar bij mij wekt een nieuw kabinet slechts medelijden op. Belaagd worden door de pers, die smult als je fouten maakt. Microfoons die openstaan als ze dicht horen. Een omgeving waarin 'glad als een aal' je beter helpt dan 'recht door zee'. Waarin fouten van je voorgangers jou je geloofwaardigheid kosten. Ervaring helpt even, maar ik zie haar verdampen als ik merk dat ze niet voor ons in het kabinet zitten maar voor zichzelf; omdat ze het zo'n uitdaging vonden. Wij willen bestuurd worden door 'gelovige' mensen die geloven in een betere wereld, denken in oplossingen en niet aan zichzelf. Pas dan is er hoop voor ons allen.

Nico Tas
Aalsmeer

Niet vastgeroest

Mijn hoop is dat deze mensen anders aankijken tegen de problemen waar hun voorgangers geen verandering in konden brengen. Het vluchtelingenvraagstuk, het Kinderpardon, de zorg, het onderwijs. Kort gezegd, ik hoop op bestuurders met een frisse blik, nog niet vastgeroest, die tussen de Haagse regels de mensen blijven zien.

Lini Oldewarris-Bazuin
Apeldoorn

Juist sterke bewindslieden

Ambtenaren zouden zich in hun handen wrijven in afwachting van een onervaren minister, suggereert Monic. Het is de karikatuur van tv-serie 'Yes Minister'. Ambtenaren willen juist een sterke minister. Zij zien hun minister voornamelijk als prijsvechter, die hun werk overtuigend verdedigt in het parlement en een succes is voor het beleidsterrein. Een ministerie moet het hebben van een sterk bewindspersoon die overeind blijft en wetgeving door de Kamer loodst. Anders is al hun werk voor niets geweest.

Erik-Jan van Dorp (geen ambtenaar)
Tull en 't Waal

Geef ze een kans

Veel noviteiten in Rutte III, heel verfrissend. Geef ze een kans. Ze worden niet zomaar gevraagd voor deze zware job. Bij 'WNL Op Zondag' gaf Annemarie Jorritsma een zeer verhelderend inkijkje in het 'Haagse wel en wee'. Laat nieuwelingen een dagje een cursus bij haar volgen. Kunnen ze hun voordeel mee doen als ze straks voor de leeuwen worden gegooid.

Truus Groothuis
Culemborg

Lees ook: 

Wat telt zwaarder: een frisse blik of ervaring?

De lijst is compleet: dit zijn alle namen van kabinet Rutte III

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden