null Beeld

Lezersreacties

Graag ook normale lijven op het Songfestival

Redactie Trouw

Zonnepanelen

Er wordt veel geschreven over de Europese afhankelijkheid van Russische steenkolen, olie en aardgas. Maar ook in het voortreffelijke artikel hierover (Trouw, 11 mei) mis ik onze afhankelijkheid van China voor wat betreft zonne-energie. Bijna alle zonnepanelen worden in dat land gemaakt, met een enorme milieulast en onder vaak slechte arbeidsomstandigheden. Willen wij die afhankelijkheid dan wel?

Peter Hijzelendoorn, Ter Apel

Koffergooiers

Stevo Akkerman (Trouw, 11 mei) beëindigt zijn column met de terechte opmerking ‘Mijn voorstel: neem werk serieus, het wordt gedaan door mensen.’ Kennelijk was hij aan het begin van zijn relaas, waar hij de bagagemedewerkers van de KLM, ‘koffergooiers’ noemt, zelf nog niet tot die conclusie gekomen.

Martin M. van den Boogaard, Wageningen

Contrast

Bij het aanmeldcentrum in Ter Apel moeten mensen buiten de nacht doorbrengen; ‘slapen’ kun je dit niet eens noemen. En bij Philips, het bedrijf dat miljoenen apparaten tegen slaapapneu heeft moeten terugroepen, krijgt bestuursvoorzitter Van Houten bijna twee miljoen bonus (Trouw, 11 mei).

Magda Bootsma, Groningen

Belastinghervorming

In dezelfde krant die de bonus noemt van 1,8 miljoen voor Philips-topman Van Houten, staat dat ook de middeninkomens de inflatie voelen en aankloppen bij het Nibud. De oplossing lijkt mij voor de hand liggend: een rigoureus hoger belastingtarief voor extreem hoge inkomens en belastingverlaging voor lagere en middeninkomens.

Han Horstink, Culemborg

Achterbakskamertjes

Politiek bedrijven moet openlijk gebeuren. Nu gebruikt de regering achterkamertjes, zodat de kiezer niet precies weet hoe zijn of haar partij over belangrijke zaken denkt. Mag ik die achterkamertjes nu achterbakskamertjes noemen?

Chris van Veen, Spijkenisse

Vandaag Insite

Kunnen we stoppen met het podium geven aan hetgeen Johan Derksen te zeggen heeft over de situatie? Het is stuitend wat deze man jaren geleden gedaan heeft, maar nog stuitender hoe hij er nu mee omgaat. Laten we alleen aandacht geven aan wat recht doet aan de echte slachtoffers in dit verhaal.

Anne-Marie van Catz, Dordrecht

Uitgekleed

De gevolgen van tien jaar Rutte – het uitkleden van de overheid en de markt alle ruimte geven – vallen steeds meer als lijken uit de kast. Deze week lazen we over nepdiploma’s van privé-opleidingen (Trouw, 11 mei) en het plan van minister De Jonge voor meer sociale huur en wonen als grondrecht, iets waar de VVD nog steeds tegenstander van is (Trouw, 12 mei). En zo zijn er zoveel schadelijke gevolgen van een uitgeklede en verbrokkelde overheid die niet meer stuurt. Wanneer krijgen kiezers en media door dat handig praten echt iets anders is dan goed werk leveren?

Gerrit Krajenbrink, De Heurne

HuGod

Waar gaan we heen met onze mooie krant als we met een paginagrote foto Hugo de Jonge gaan verheerlijken (de Verdieping, 12 mei), en daarmee het echte probleem, de zorgen omtrent volkshuisvesting verdoezelen?

Jan Visscher, Westerbork

Uithuisplaatsing

Onthutsend om het verhaal te lezen van Irma Hoving (Trouw, 12 mei). Haar kinderen werden uit huis geplaatst en konden niet terug toen ze haar leven op orde had. Wij voelden schaamte dat dit anno 2022 nog gebeurt in ons welvarende landje. Hoe kan het dat er in ons rechtssysteem dit soort zaken gebeuren? Er lijkt bij de jeugdzorgmedewerkers steeds weer sprake te zijn van een tunnelvisie. Er is meer vertrouwen in het systeem dan in de moeder als die even zelf moeite heeft met de zorg over haar kinderen. Ze blijft het stempel houden van een moeder die even minder goed voor haar kinderen kon zorgen. En dan te bedenken dat zij niet de enige ouder is met dit grote verdriet.

Arjan en Marianne, Oldenbeuving Bennekom

Hoekstra

Minister Hoekstra (Trouw, 11 mei) betoont zich zwaar onder de indruk van de verwoestingen door Rusland aangericht in Oekraïne. De minister zou op bezoek moeten gaan in Jemen, waar een ander autocratisch bewind (Saoedi-Arabië) nog veel grotere verwoestingen aanricht, met wapens geleverd door EU-landen en Amerika. Ook is er volgens onze minister sprake van een ideologische strijd tegen Rusland. Waarbij de eenheid van de EU als waardengemeenschap wordt gepresenteerd. Welke waarden? De Polen koesteren dezelfde bezwaren tegen de lhbti-gemeenschap als de Russen onder Poetin. En ze hebben inmiddels hun rechtsstaat zo ontmanteld dat deze lijkt op die van Rusland. En Hongarije is in sommige opzichten Rusland in het klein. Over welk Europa hebben we het eigenlijk? Een Europa dat miljoenen Oekraïners op de vlucht een warm welkom biedt en dat honderd kilometer naar het noorden op de grens met Wit-Rusland Syrische en andere vluchtelingen laat sterven in niemandsland.

Bert de Gans, Diepenveen

Huisartsen

Anne Grundmeijer (Trouw, 6 mei) moet er niet aan denken praktijkhoudend huisarts te worden. Haar enige alternatief is zzp’er blijven. Ze zou ook kunnen overwegen huisarts in loondienst te worden in een gezondheidscentrum. Je bent verantwoordelijk voor de zorg voor een bij jou ingeschreven populatie, zonder dat je huisvesting, ICT, personeelszaken en financiën hoeft te regelen. Anne heeft gelijk dat weinig mensen in staat zijn deze vier ballen in de lucht te houden en ook nog eens een goede huisartsenzorg te leveren. Gelukkig zijn er in onder andere Eindhoven, Zoetermeer en Almere stichtingen die gezondheidscentra beheren. Je kunt er prima huisarts zijn zonder de sores van allerlei management.

Henk Kole, huisarts Almere

Songfestival

Het wordt steeds duidelijker dat Oekraïne de winnaar zal worden van Eurovision 2022. Zijn de Oekraïense deelnemers echt de beste, of is de gedachte dat we Oekraïne een hart onder de riem moeten steken? Deze Eurovision wordt een schaamteloze vertoning van politiek en hypocrisie. Kunnen we niet beter de overblijvende optredens afgelasten en Oekraïne gelijk tot winnaar roepen?

Frank Scimone, Amsterdam

Songfestival (2)

Ik zag de openingsshow van het Eurovisiesongfestival dit jaar en voelde gêne. Rijen heren met extreem brede en gladgeschoren torso’s, vrouwen met oneindig lange dunne benen in extreem hoog uitgesneden pakjes. Ik zag met andere woorden nul gemiddeld mens. Nu weet ik ook, dat is wat show vraagt. Maar het is zo meer van hetzelfde. En het is kwalijk aan het worden. Steeds meer jongeren denken geluk te vinden door zich dagelijks uit te sloven in de sportschool.

Adri Groenendal, Groningen

Ook een reactie insturen? Dat kan, in max. 150 woorden, naar lezers@trouw.nl.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden