null Beeld Werry Crone
Beeld Werry Crone

ColumnBabah Tarawally

Graaf vooral in dat verleden. Er zijn twee kanten en soms nog meer.

Mijn liefde voor Nederland is als een familiestamboom die buigt maar niet breekt. Net zoals mijn herinneringen aan prille verliefdheid, periodes van ontrouw en de inzet om er samen sterker uit te komen. Hoewel mijn liefde groot is, is deze niet blind en ook niet volmaakt. Ik geloof ook niet in dé volmaakte liefde. Af en toe snijd ik de gepretendeerde volmaaktheid open op zoek naar die bitterzoete smaak. En in plaats van alleen te genieten van zoetigheid laat ik soms merken dat de bittere smaak mij niet bevalt. En ik vind dat dit mag.

Zo mag je ook best opbouwende kritiek uiten over een land dat je veel gegeven heeft. Ik hoor het rumoer wel van de ander die zich ongemakkelijk voelt wanneer mensen als ik, die op mechanische wijze zijn toegevoegd aan de Nederlandse wortel, zich uiten in kritiek in plaats van dankbaarheid. Ik kreeg als vluchteling immers onderdak in Nederland. Wat de mensen vergeten is dat ik als voormalig asielzoeker er niet vrijwillig voor heb gekozen mijn land te ontvluchten. En wat men ook niet weet is dat het ontstoken vuur in Sierra Leone mede veroorzaakt is door Guus Kouwenhoven, een Nederlander die bij verstek is veroordeeld tot negentien jaar cel wegens wapensmokkel en oorlogsmisdaden in West- Afrika. Vele brandhaarden in de wereld kennen een Nederlandse hand.

Gevaarlijk geheugenverlies

Mensen die zeggen dat het verleden nooit mag worden opgeteld bij het heden, lijden aan een gevaarlijke vorm van geheugenverlies. De Nederlandse bevolkingssamenstelling is het resultaat van vele eeuwen migratie. Anders was Nederland sneeuwwit gebleven. Onze nieuwsgierigheid en handelslust bracht ons over zee. Nederland moest groter worden en zijn invloed moest voelbaar zijn in de rest van de wereld. Dat was wat de heren van toen voor ogen hadden bij het nemen van het besluit om de wereld te veroveren. ‘Democratie, vrouwenkiesrecht, gelijke rechten tussen man en vrouw, het homohuwelijk, religieuze vrijheid’ behoorden destijds niet tot hun woordenschat. Wat zou de VOC van Black Lives Matter vinden?

Het zaad dat honderden jaren geleden is gezaaid, heeft zoete en bittere vruchten voortgebracht. We zijn ons verleden en dat moeten we accepteren. Begrijpen dat het verleden een rol speelt in het nu is een belangrijk besef, dat ons uit de polarisatie kan helpen. Het besef dat Nederland na afschaffing van de slavernij Indiërs als contractarbeiders naar Suriname heeft gehaald is een feit. De onafhankelijkheidsstrijd van Suriname en Indonesië heeft invloed gehad op onze bevolkingssamenstelling. Net als de periode waarin we contractarbeiders uit Italië, Spanje, Marokko, Turkije en nu Oost- Europa hebben gehaald. En niet te vergeten, door de wapens die we verkopen krijgen we onze vluchtelingen in ruil.

Breder perspectief

Niet iedere Nederlander vindt het fijn om in het verleden te graven. Het liefst verbranden we de brug die ons met het verleden verbindt. Echter, een deel van de Nederlanders, onder wie ik, weigert dit te doen. Niet omdat ik het fijn vind om lijken uit de kast te halen maar simpelweg omdat het verleden mij leert het heden beter te begrijpen, waardoor ik verantwoorde keuzes voor de toekomst kan maken. Dit afwijkend denken is geen teken van landverraad maar kritische zelfreflectie. Ik probeer de kleine spiegel waarin we graag naar onszelf kijken te vervangen door een groter exemplaar zodat we vanuit een breder perspectief kunnen kijken en zaken waar we niet trots op zijn ook zichtbaar worden. Om onszelf beter te begrijpen moeten we eerst willen weten. En willen weten betekent dat je actief op zoek gaat in onze geschiedenis. En dan leren we dat er altijd twee en soms nog meer kanten aan het verhaal zijn.

Babah Tarawally is schrijver, columnist en programmamaker. Voor Trouw schrijft hij om de week over (verborgen) discriminatie en racisme, maar vooral over manieren om elkaar op dit thema te kunnen verstaan. Lees ze hier terug.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden