Google maakt de mensen blij: wat zijn ze het komende jaar van plan?

De eerste mensen voor de Google presentatie arriveerden gisteren al. Beeld reuters
De eerste mensen voor de Google presentatie arriveerden gisteren al.Beeld reuters

Nieuwe speeltjes, een nieuw besturingssysteem voor speeltjes, programma's voor het nieuwe besturingssysteem voor speeltjes. Wat kunnen we verwachten bij de jaarlijkse presentatie van Google vanavond?

Nienke Schipper

Hoewel ze elkaars tegenpolen zijn, is er één ding dat Google goed van Apple heeft afgekeken: als je spannend wil blijven moet je zo nu en dan wat tumult maken. Dus sinds de presentatie van vorig jaar gooit het bedrijf zo nu en dan een balletje op over de nieuwe producten die ze in de maak hebben. En wat daar werkelijk van gerealiseerd gaat worden, dat vertellen ze vanavond op hun jaarlijkse presentatie voor ontwikkelaars.

Android Marsepein?
En de geruchten zijn legio. We verwachten vanavond in ieder geval nieuw versie van Android, het besturingssysteem voor mobiele apparaten. De werktitel is Android M en Google-volgers breken zich al weken het hoofd over de vraag waar de M voor staat. Eerdere versies gingen onder namen als Gingerbread, KitKat, Donut, Cupcake en Lollipop (de laatste).

Verder wordt er druk gespeculeerd dat Google zal aankondigen dat ze 'iets' gaan doen met robots. De afgelopen jaren kocht het bedrijf maar liefst 8 bedrijven die zich specialiseren in robotica. Tot de mogelijkheden behoort ook de ontwikkeling van een eigen virtual realitybril die de concurrentie met de Occulus Rift moet aangaan.

Natuurlijk komen ze met een smartwatch -ze kunnen niet achterblijven bij de Apple Watch- en mogelijkheden voor biometrische identificatie: je smartphone vergrendelen met je vingerafdruk. Ook net als Apple.

Andere, misschien iets minder spectaculaire dingen die we kunnen verwachten zijn verbeterde programma's voor IoT-devices (Internet of Things), zoals de slimme thermostaat, een fashion upgrade van browser Chrome en een eigen betaaldienst.

Wat ze niet zeggen
Maar het is ook interessant om te zien welke producten er vanavond niet aan bod komen. Wie heeft het bijvoorbeeld nog over Google Glass of Google+? Komt Google daar vanavond nog op terug, of sterven ze een stille dood?

De echte fanatiekelingen lopen op dit moment in de supermarkt voor fris en chips. Vanaf half zeven zitten ze klaar om online deze livestream te volgen en te zien welke beloftes Google het komende jaar gaat waarmaken.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden