null Beeld

De vraag vanMonic Slingerland

Goede voornemens? Er kan al zo weinig. Of doet u toch aan Dry January?

Monic Slingerland

Zit corona de goede voornemens in de weg? Of is er nog animo voor? Het enthousiasme lijkt dit jaar minder.

Vooral veel slapen, want dat helpt om niet de fout in te gaan. Van alle tips die op de eerste dag van dit jaar in Trouw stonden, tips om je langer dan een week aan de goede voornemens te houden, heb ik deze het best onthouden. Het was ook de makkelijkste. En het paste ook precies bij een andere tip, dat het altijd beter lukt om iets wel te doen dan iets juist niet te doen. Op tijd naar bed en lekker lang slapen lukt meestal beter dan: niet drinken, niet roken en niet te veel eten.

Als het over goede voornemens gaat, is mijn indruk dat corona daar een heel slechte invloed op heeft. Vroeger, dus voor februari 2020, waren de voornemens een vaak gehoord gespreksonderwerp. Iedereen kwam wel met ongeveer hetzelfde, maar dat schiep een band. Eind 2020 stonden de gesprekken rond de jaarwisseling eerder in het teken van het eindelijk definitief afrekenen met het virus. Covid won toen moeiteloos van drank, chips en Netflix als het ging om wat ons het meest belemmerde om vrij, gelukkig en tevreden te zijn.

Ik weet niet hoe dat met u is, maar dit jaar bespeurde ik een soort moedeloosheid. Goede voornemens? Ook dat nog. Nee hoor, we hebben al genoeg wat niet kan.

Een echte voorjaarsactie

Toch doen er dit jaar nu alweer meer dan 25 duizend mensen mee aan Dry January, de uitdaging om een maand geen alcohol te drinken. Het is een echte voorjaarsactie, het past bij het idee van afrekenen met donkere dagen en op naar het licht. Vandaar dat op het zuidelijk halfrond deze uitdaging in oktober gehouden wordt, zoals Ocsober in Australië. Het idee van Dry January is overigens in het Verenigd Koninkrijk zonder plan of campagne ontstaan doordat een zekere Emily Robinson in februari van 2011 een halve marathon wilde gaan lopen en besloot om ter voorbereiding even een maand de drank te laten staan. Het verhaal ging snel rond. Inmiddels is ze campagneleider, van ook andere goede doelen.

Maar ook als je geen marathonplannen hebt kan het een mooie uitdaging zijn. In het jaar voor corona, 2019 dus, deden er in Nederland plots drie keer zoveel mensen als het jaar ervoor mee met IkPas, zoals de actie hier sinds 2013 heet. Dat kwam volgens de organisatie doordat de periode van 30 dagen niet-drinken toen verplaatst is van maart, de klassieke katholieke vastentijd, naar januari. De 40-dagen challenge van maart is gebleven, maar daar doen minder mensen aan mee. Ook onder wijn- en bierdrinkers heeft de ontkerkelijking kennelijk toegeslagen. Het begin van het jaar voelt natuurlijker aan om met een schone lei te beginnen dan de 40 dagen voor Pasen, een kerkelijk feest dat geen vaste datum heeft. Afgelopen maandag 17 januari was het Blue Monday. Een ijkmoment. Op die dag weet je hoe sterk je bent. Houden we het nog steeds vol? Op naar 1 februari. Nog even.

Had u dit jaar wel goede voornemens? En, lukt het een beetje?

Reageren?

Stuur uw reactie van circa 150 woorden uiterlijk dinsdag naar lezers@trouw.nl, voorzien van naam en adres. Een keuze uit de antwoorden verschijnt woensdag.

Monic Slingerland is chef van de opinieredactie. Elk weekend stelt ze een vraag aan de lezers, op woensdag verschijnt een selectie van de antwoorden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden