null Beeld
Beeld

CommentaarDuitsland

Goed nieuws: saai nieuws uit Duitsland

Iris Ludeker

Het was een spannende strijd, afgelopen weekeinde, ook al oogde hij op het eerste gezicht nogal saai. Afgevaardigden op het partijcongres van de Duitse CDU kozen een nieuwe partijvoorzitter en konden daarbij kiezen uit drie kandidaten die allemaal wit, man en jurist waren, én afkomstig uit Noord-Rijnland-Westfalen. Na twee ronden wezen ze Armin Laschet aan als hun nieuwe leider, de huidige minister-president van die deelstaat.

Daarmee kozen de CDU’ers voor stabiliteit en continuïteit in de traditie van Angela Merkel, en niet voor een ruk naar links of naar rechts. Vooraf leek de conservatieve hardliner Friedrich Merz te gaan winnen, maar uiteindelijk wist Laschet met zijn belofte van betrouwbaarheid en een charismatisch optreden tijdens het congres net voldoende stemmen voor Merz’ neus weg te kapen.

Daarmee won niet de kandidaat die er vooral op uit leek om stemmen op de radicaalrechtse partij AfD te winnen, maar de man die de CDU stevig in het midden van het Duitse politieke landschap wil positioneren. Net als Merkel is Laschet bovendien een pro-Europeaan, ook al liet hij in de campagne doorschemeren dat hij zelf wel iets meer daadkracht en Europese samenwerking zou willen afdwingen dan de immer voorzichtig laverende Merkel.

Afstand van giftige anti-migratie-retoriek

Dat de Duitse christendemocraten middels Laschet deze weg hebben gekozen, is goed nieuws, in de eerste plaats omdat hij veel meer dan Merz afstand bewaart tot de AfD en de giftige anti-migratie-retoriek van die partij. Maar ook omdat onder zijn leiding de CDU de gematigde middenpartij blijft die ze onder Merkel was.

Maar wat dat precies betekent, is nog de vraag. Als de christendemocraten na de landelijke verkiezingen in september de bondskanselier mogen leveren, is het heel goed denkbaar dat niet Laschet het land gaat leiden, maar de baas van de CSU, de Beierse zusterpartij van de CDU. Deze Markus Söder, momenteel minister-president van Beieren, is zeer populair in Duitsland, vooral door zijn succesvolle coronabeleid. Maar hij is ook bekend omdat hij een van de scherpste critici van Merkels ‘Wir schaffen das’-beleid was, en omdat hij een zeer harde toon trof jegens Zuid-Europese landen tijdens de economische crisis.

Of Laschet de nieuwe ‘Merkel’ wordt, moet dus nog blijken. Voor de stabiliteit van Duitsland én daarmee die van Europa zou het in ieder geval goed zijn als er iemand aan het hoofd komt die de verdere polarisering van de politiek het hoofd biedt, in plaats van haar te bestendigen.

Het commentaar is de mening van Trouw, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden