null

OpinieKinderen in kampen

Goed, die actie voor kinderen in Griekse kampen. Maar IS-kinderen dan? 

Beeld

Zijn CDA’ers daadwerkelijk barmhartig, dan moeten ze niet alleen naar minderjarigen in Griekse vluchtelingenkampen kijken. Eigenlijk zijn de kinderen van IS-strijders er veel slechter aan toe, zegt Ad Corten, initiatiefnemer van het comité ‘CDA’ers voor terughalen IS-kinderen’.

Ad Corten

Plaatselijke en provinciale CDA-afdelingen voerden eind mei actie voor het naar Nederland halen van weeskinderen uit Griekse kampen. In een interview (Trouw, 26 mei) motiveerde een van de initiatiefnemers van de actie, wethouder Klaas Valkering uit Bergen, de actie met de woorden; “omdat het weeskinderen zijn, daarom”.

Het probleem is echter dat de meeste kinderen over wie Valkering spreekt, geen weeskinderen zijn maar jongens die met aanmoediging (en geld) van hun ouders naar Europa zijn gestuurd, wetende dat EU-landen geen minderjarige kinderen terugsturen. Echte weeskinderen kunnen nooit de 2000 euro betalen die de mensensmokkelaars vragen. Het feit dat zij geen echte wezen zijn, maakt hun lot niet minder erg. De omstandigheden in de Griekse kampen zijn vreselijk. De kinderen moeten zo snel mogelijk geholpen worden. Vanuit dat oogpunt verdient de actie van de bewogen CDA’ers waardering.

Sprinkhanen en corona

We moeten echter beseffen dat met het ophalen van minderjarige kinderen het echte probleem niet wordt opgelost. Wanneer Europese landen in hun barmhartigheid de kinderen opnemen, zal dat andere ouders in Pakistan, Afghanistan en Afrika misschien ook op een idee brengen, en er zullen nog meer kinderen richting Europa vertrekken; nog meer kinderen op zee verdrinken, en nog meer kinderen mishandeld worden in de opvangkampen. Zeker nu er door sprinkhanen en corona in Afrika massale hongersnood ontstaat, zullen wanhopige ouders enorme risico’s nemen om hun kinderen een kans op overleven te geven.

Het is voor Europa bijna onmogelijk om dit tij te keren, zeker nu alle aandacht gericht is op het oplossen van onze eigen problemen. Uiteindelijk zullen we de ouders in Afrika moeten ontmoedigen, enerzijds door af te stappen van het beleid dat minderjarige kinderen niet teruggestuurd mogen worden, maar meer nog door het stimuleren van de economische ontwikkeling in Afrika zelf, waardoor jongeren ook in eigen land een toekomst hebben.

De actie voor de kinderen in de Griekse kampen laat zien dat er binnen het CDA nog veel mensen zijn met een warm hart. Maar wanneer de CDA’ers werkelijk barmhartig zijn, moeten ze niet alleen kijken naar kinderen in Griekse vluchtelingenkampen, maar ook naar de Nederlandse kinderen van IS-strijders in gevangenkampen in Syrië. Het CDA is tot nu toe fel tegen het terughalen van deze kinderen. Dat is begrijpelijk omdat de kinderen niet zonder hun moeders teruggehaald kunnen worden, en omdat er voor die laatsten weinig sympathie bestaat.

Geen aanzuigende werking

Maar eigenlijk zijn de kinderen van IS-strijders er nog slechter aan toe dan de minderjarigen in Griekse kampen. Zij zijn niet verantwoordelijk voor de foute keuzes die hun ouders gemaakt hebben, en zij hebben buiten Nederland geen enkel ander land waar ze heen kunnen. De meesten zijn nu nog kleuters, maar als ze nog een aantal jaren in de kampen moeten blijven, zullen ze zwaar besmet raken met de IS-ideologie. Alle deskundigen die de situatie ter plaatse onderzocht hebben, dringen aan op een snelle repatriëring van de kinderen naar hun eigen land.

Het gaat maar om een handjevol kinderen en hun moeders; niet te vergelijken met de aantallen minderjarigen die vastzitten in Griekenland. Repatriëring van IS-kinderen zal ook geen aanzuigende werking hebben op vluchtelingen, en door ze naar Nederland te halen laten de regeringspartijen (en vooral het CDA) zien dat we een beschaafd land zijn waar we geen onschuldige kinderen opofferen uit electorale overwegingen.

Lees ook:

CDA-wethouder komt in opstand: ‘Omdat het vijfhonderd weeskinderen zijn, daarom!’

CDA-wethouder Klaas Valkering is de motor achter de oproep aan het landelijk CDA om vijfhonderd weeskinderen uit Griekse vluchtelingenkampen op te nemen. “Het kan niet zo zijn dat iedereen zijn mond hierover moet houden binnen het CDA.”

Opvang ‘Griekse’ kinderen: probleem van het CDA alleen, van de coalitie of ook voor Europa?

Is de vraag of Nederland alsnog zelf minderjarige vluchtelingen uit Griekenland moet opvangen een probleem van het CDA of van de coalitie? Misschien het eerste, maar het staat symbool voor meer: de Europese onmacht om een humanitair drama bij de opvang van mensen en afhandeling van hun asielprocedures in Griekenland te voorkomen.

‘Na de coronapandemie dreigt de hongerpandemie’

Na de uitbraak van de coronapandemie dreigt een nieuwe pandemie: die van de honger. David Beasley, directeur van het World Food Programme, kijkt met angst en beven naar de toekomst.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden