Beeld Trouw

Commentaar Monopolie

Goed dat nu ook de VS paal en perk wil stellen aan techreuzen

In de Verenigde Staten zijn ze, als het gaat om de macht van techgiganten, nu eindelijk ook wakker geworden. Amerikaanse toezichthouders en de overheid hebben vorige week onderzoeken aangekondigd naar de marktdominante van bedrijven als Amazon, Google, Facebook en Apple. Door hun positie krijgt concurrentie weinig kans, zouden ze innovaties beperken en laten ze uiteindelijk de consument te veel betalen.

Waar de regering-Trump vooral Amazon van Jeff Bezos op de korrel heeft vanwege het ‘kapotmaken’ van de detailhandel, richten de toezichthouders zich op de techbedrijven Google, Facebook en Apple. Amazon is na Microsoft het grootste beursgenoteerde bedrijf ter wereld. Google, Facebook en Apple maken omzetten die groter zijn dan de begrotingen van veel landen. Ze beschikken over zoveel geld dat ze eenvoudig in staat zijn jonge, kansrijke bedrijven met innoverende ideeën, de zogeheten start-ups, in te lijven. De vergelijking met grote bomen waaronder niets of weinig meer wil groeien, lijkt op te gaan voor deze bedrijven.

Vergrootglas

Het is goed dat de ongebreidelde groei en ondernemingsdrift van deze monopolisten onder het Amerikaanse vergrootglas wordt gelegd. Europa was al veel eerder wakker met onderzoeken naar marktmacht en schendingen van de privacyregels. Australië maakte vorige week bekend paal en perk te willen stellen aan de techreuzen. Er worden ook stevige boetes uitgedeeld, zowel in Amerika als in Europa. Ook Den Haag heeft inmiddels deze bedrijven op de korrel.

Bij deze grote online-monopolisten komen ruwweg steeds twee klachten terug. Ze nemen het niet zo nauw met de privacyregels en hun marktdominantie is schadelijk voor de concurrentie en de consument. Het ligt voor de hand om hier paal en perk aan te stellen. Er gaan nu terecht serieuze stemmen op om deze ondernemingen gedwongen op te splitsen, zoals ooit oliebedrijf Chevron in het begin van de twintigste eeuw en later telefonie-gigant AT&T is overkomen. Dit zal vooral een Amerikaanse beslissing zijn, aangezien de bedrijven in Amerika zijn gevestigd. Daarnaast kan zowel in de VS als in Europa deze bedrijven de duimschroeven worden aangedraaid door de bescherming van auteursrecht en privacy verder aan te scherpen en forse boetes uit te delen. Wat zeker kan helpen is om de tarieven die winkels en bedrijven moeten betalen voor toegang tot hun platformen om spullen aan klanten te verkopen, terug te brengen tot veel lagere percentages dan nu het geval is. Dit kan oplopen tot soms twintig procent en dat is veel te hoog als er geen concurrerend alternatief is.

Het commentaar is de mening van Trouw, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden