null Beeld

Lezersreacties

Goed dat de Belastingdienst een boete krijgt. Maar wie gaat dat betalen?

Redactie Trouw

Geen nieuws

‘De religieuze woongemeenschap is in opmars’ (Trouw, 8 december). Het gaat om 75 leefgemeenschappen bestaande uit gemiddeld 18 personen, samen hooguit 1500 man. Op een bevolking van 17 miljoen inwoners is dat 0,011 procent. Weinig indrukwekkend. Eerlijk gezegd lijkt me dit niet echt nieuwswaardig. De secularisatie zet door, je kunt er verschillend over denken, maar het is een feit van deze tijd.
Percy van Woerkom Den Haag

Grootste filosoof

Ik mis de tegendraadse wijsheid van Eva Meijer nog steeds. Ik hoop dat onze grootste filosoof, Anton Dingeman, wel mag blijven.
Henny Boschman Hoofddorp

Moeder met thee

Fijn dat Stevo Akkerman (Trouw, 8 december) alert is op de tweedeling die almaar voortdendert. Achter de voordeur hadden we weliswaar nooit gelijke kansen, maar in Nederland stond vroeger een moeder met thee klaar en was er stilte in huis om huiswerk te maken, althans bij de gezinnen die niet aan de grond zaten. Daarop is het huidige onderwijs nog gebaseerd: op een rustige en ­bemoedigende thuisomgeving. Laat dat nou weinig meer voorkomen. Ouders zijn druk en veelvuldig overbelast. Afleiding van sociale media is exponentieel gegroeid. Volkomen logisch dat ons onderwijs er niet in kan slagen al die druk en drukte te compenseren.
Marlies Wijnen Amsterdam

Boete

Wie gaat de boete, volkomen terecht opgelegd aan de Belastingdienst, nu eigenlijk betalen? Waar gaat dat geld vandaan komen?
Joke Bot Hattem

Farmaceuten

Hoe luguber kan het zijn: eerst kochten de rijke westerse landen alle vaccins op ten koste van de arme Afrikaanse landen, waardoor nog maar 7,5 procent van de bevolking gevaccineerd is, met als gevolg vele doden. Daarom proberen wetenschappers in Zuid-Afrika nu een ­vaccin te maken met dezelfde technologie als Pfizer en Moderna, om minder afhankelijk te zijn van het Westen. Echter, de farmaceuten weigeren hun kennis en kunde met Zuid-Afrika te delen, zodat het nog jaren kan duren voordat het vaccin er is. Dit vinden wij een humanitaire misdaad. Hoe kan het dat het gedrag van deze farmaceuten niet strafbaar wordt gesteld?
Roos Sneep en Leen van den Berg Amsterdam

Onderwijs op zijn kop

Door ouders betaalde bijles blijkt kansenongelijkheid te scheppen (Trouw, 7 december ). De Onderwijsraad vindt dit niet wenselijk. Daar ben ik het in principe mee eens, maar gaat de Raad niet voorbij aan de achterstanden die door de coronamaatregelen zijn opgelopen? Met extra geld van de overheid zouden de bijlessen op school gegeven kunnen worden. Dat is het onderwijs op zijn kop. Je zou denken dat dat geld in­gezet wordt voor structureel extra leerkrachten, zodat het reguliere ­onderwijs voldoet aan de standaard die nodig is om toetsen en examens te kunnen halen.
Petra van Noord Sassenheim

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden