Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Goed dat Amerikaanse kranten Trumps demonisering van de media pareren

Opinie

Trouw

© AFP
Commentaar

Het begon met een oproep van de hoofdredactie van The Boston Globe en gisteren deden er zo’n 350 Amerikaanse kranten mee aan het initiatief om allemaal op dezelfde dag een hoofdredactioneel commentaar te publiceren over de permanente kritiek van president Trump op de ‘gevestigde media’. 

Liberale of conservatieve kranten, ze waren het eens over tenminste één ding: President, hou op met het voeren van een vuile oorlog tegen de vrije pers.

Lees verder na de advertentie

Want waar Trump tijdens zijn verkiezingscampagne al mee begon, heeft hij voorgezet vanuit zijn zetel in het Witte Huis. De president maakt de Amerikaanse bevolking vrijwel dagelijks wijs dat veel media, The New York Times en CNN voorop, zich schuldig maken aan onterechte, en bij elkaar verzonnen kritiek op zijn persoon en de keuzes die hij maakt als leider van het land. 

Dat Trump zich ergert aan kritische journalistiek aan zijn adres is nog tot daar aan toe. Dat hij beweert dat veel nieuwsfeiten over zijn gedrag en handelingen niet kloppen, is ook nog wel te verteren voor de gemiddelde journalist die kan vasthouden aan de feiten. Het gevaarlijkste aan Trumps oorlog tegen kritische media is dat hij die media afschildert als tegenstanders van de gewone burger. De president twitterde vorig jaar: ‘De nepnieuwsmedia is niet mijn vijand, maar die van het Amerikaanse volk’.

Het demoniseren van vrije media is een middel waar dictators naar grijpen; het is een bedreiging van een democratie

Vertrouwen verliezen

Daarmee maakt de president een sfeer in zijn land los waarin nieuwsconsumenten het vertrouwen verliezen in de onafhankelijke, pluriforme pers. Media die allemaal op hun eigen manier en vanuit hun eigen invalshoek feiten presenteren. Feiten die de vertegenwoordigers van de zittende macht uiteraard niet altijd welgevallig zijn, maar die belangrijk zijn als tegenwicht in een vrije democratie. Dat media daarbij fouten kunnen maken is evident. 

Het demoniseren van vrije media moet echter stoppen. Dat is een middel waar dictators naar grijpen en is een bedreiging van een democratie. Daar gingen de commentaren van de deelnemende Amerikaanse hoofdredacties over en hun actie wordt daarom ook in deze commentaarkolom toegejuicht.

Rest de vraag of we er hier in de Nederlandse verhoudingen mee te maken hebben. Het algemene beeld is dat Nederlandse politici goed kunnen omgaan met kritische media-uitingen over hun handelen. Meningsverschillen over feiten worden over het algemeen netjes uitgevochten, eventueel voor de Raad voor de Journalistiek of uiteindelijk bij de rechter. 

Toch roepen politieke partijen op de flanken, zoals de PVV en Denk, de laatste tijd steeds vaker dat gevestigde media zich schuldig maken aan nepnieuws. Dat is het begin van een vijandsdenken waar Nederlandse politici verre van moeten blijven.

In het Commentaar leest u de mening van de krant, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.

Lees ook:

Het feitenvrije presidentschap van Donald Trump

In de eerste anderhalf jaar van zijn presidentschap deed Trump de waarheid 4229 keer geweld aan, zo turfde The Washington Post. Journalisten en media-experts broeden op nieuwe manieren om verslag te doen van hun feitenmijdende president.

Deel dit artikel

Het demoniseren van vrije media is een middel waar dictators naar grijpen; het is een bedreiging van een democratie