null

OpinieAstraZeneca

Gezondsheidsraad, gooi niet iedereen van 18 tot 60 op een hoop

Beeld Trouw

Voor mensen in de categorie 50-59 of voor ernstig zieken tot 60 jaar zijn de risico's op ic-opname door corona veel en veel groter dan het risico op ernstige bijwerkingen door de AstraZeneca-prik, berekent de Groningse hoogleraar Statistiek, Casper Albers. Rücksichtslos stoppen met dit vaccin is een keuze met dodelijke gevolgen, zegt hij.

Casper Albers

Donderdag adviseerde de Gezondheidsraad om het AstraZeneca-vaccin niet meer te geven aan mensen onder de 60, wegens de (kleine) risico’s op bijwerkingen. Hugo de Jonge nam dit advies over. Het is algemeen bekend dat mensen slechte intuïtie hebben rond het interpreteren van extreem kleine kansen, dus is het goed dat hier professioneel advies van de Gezondheidsraad over komt. Echter, op de redenatie van de raad is het nodige aan te merken.

De Gezondheidsraad beweert dat doorgaan met vaccineren tot sociale onrust leidt. Maar op basis van welke expertise komt zij tot die conclusie? De vaccinatiecommissie van de Raad bestaat uit medici en biologen, niet uit sociale wetenschappers. Je verwacht van de Sociaal-Economische Raad niet dat zij met oncologische adviezen komt. Laat de Gezondheidsraad dan ook bij haar eigen expertise blijven.

Daarnaast wekt de Raad nu de indruk dat alleen AstraZeneca tot problemen leidt. In Frankrijk zijn nu zo’n 10 miljoen prikken gezet: 7,2 miljoen keer met Pfizer en 1,9 miljoen keer met AstraZeneca. Kort na een Pfizer-prik zijn tien keer zo veel personen overleden als kort na een AstraZeneca-prik. Qua percentage ernstige bijwerkingen ligt AstraZeneca (0,38 procent) wel hoger dan Pfizer (0,16 procent), maar het verschil is ook weer niet gigantisch. De cijfers zijn niet direct te vergelijken, maar dit laat zien dat ook bij andere vaccins ernstige problemen kunnen ontstaan.

Scheer niet iedereen over één kam

Maar de grootste redenatiefout van de Gezondheidsraad is dat alle tien miljoen volwassenen onder de 60 jaar op één hoop gegooid worden.

Het klopt dat voor een gezonde 20-jarige het gezondheidsrisico bij de vaccinatie niet veel lager is dan het gezondheidsrisico door corona, zeker als de besmettingscijfers de komende weken verder dalen. Maar die groep 18-60 jaar bevat ook 59-jarigen, mensen met longklachten of zwaar overgewicht.

Via infographics van de universiteit van Cambridge is te zien dat bij 20 coronagevallen per tienduizend inwoners de groep 50-59 jaar ruim 200 keer zoveel risico loopt op ic-opname door corona dan op ic-opname door bijwerkingen van het vaccin. Nederland zit volgens het Coronadashboard momenteel op 89 gevallen per tienduizend inwoners.

Alle zestigminners op een hoop gooien en rücksichtslos iedereen uit die groep het vaccin ontzeggen is een keuze met dodelijke gevolgen. Het recht op zelfbeschikking werkt twee kanten op: je kan burgers niet zomaar verplichten zich te laten vaccineren. Je kan evengoed de burgers een werkzaam vaccin niet zomaar ontzeggen.

Als de Tweede Kamer klaar is met navelstaren, zou zij hier eens werk van kunnen maken.

Lees ook:

Kabinet neemt advies Gezondheidsraad over, en stopt vaccineren 60-minners met AstraZeneca

Zestigminners krijgen geen AstraZeneca meer. Het kabinet neemt het advies van de Gezondheidsraad over.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden