Framing

Gezinshereniging of ketenmigratie?

Beeld ANP

In het immigratiebeleid kennen we de ‘gezinshereniging’. Een immigrant mag op een gegeven moment familie laten overkomen. 

De Republikeinen in de VS vinden dat maar niks, en spreken niet over gezinshereniging, maar over chain immigration: keten- of kettingimmigratie. Aan een immigrant zit een keten van andere immigranten vast, soms wel vijftig in getal.

Wat is de kracht van die term - althans vanuit Republikeins perspectief?

Een. ‘Gezin’ klinkt warm, gaat over mensen. ‘Keten’ klinkt koud, is een technische term. Met dat ketenimmigratie ontloop je de menselijke kant van van dit vraagstuk - je dehumaniseert het. En daardoor creëer je ruimte voor hardvochtige maatregelen.

Twee. De term voedt het beeld dat Republikeinen graag schetsen: er is massa-immigratie en de overheid is de controle daarop volledig kwijt. Je laat een immigrant toe omdat hij of zij bijdraagt aan de Amerikaanse economie. Die ene immigrant wordt echter gevolgd door tientallen anderen, die niet bijdragen aan de economie, maar alleen maar familie-van zijn.

Drie: je maakt het de pers lastig. Moet die spreken over ‘gezinshereniging’ of ‘ketenmigratie’?

Het begrip ‘chain migration’ duikt steeds vaker op. En als de pers het over ‘gezinshereniging’ heeft, kun je als Republikein opmerken dat dit een partijdig begrip is, een veel te rooskleurig beeld geeft van de werkelijkheid. Dat die partijdige pers verhult dat het om ketenmigratie gaat.

Hans de Bruijn is bestuurskundige en debatspecialist. Wekelijks analyseert hij de sturende taal van politici. Lees hier meer afleveringen van de rubriek.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden