de vraag van monic

Gewoon opnemen, die handige migranten?

Monic SlingerlandBeeld Trouw

Mensen gedragen zich het liefst zoals bij kluitjesvoetbal: met velen bij ­elkaar. Daardoor zijn de wegen in het westen vol, en ook de winkelstraten in de grote steden, en is het in veel delen van Nederland doorgaans rustig en stil. En allesbehalve vol, weten wandelaars en fietsers die de stadsdrukte ontvluchten.

Nederland is altijd te vol, stond ­zaterdag als kop boven de politieke ­column van Hans Goslinga. Hij somde wat waarschuwingen op. In de jaren dertig werd Nederland met 9 miljoen vol geacht. Dat was toen Joodse vluchtelingen vanuit Duitsland aanklopten.

De vraag hoeveel inwoners een land als Nederland aankan, ligt gevoelig.

Banen inpikken

Al snel gaat het over krapte aan woningen, over banen inpikken, over Nederlandse waarden en normen die vervagen doordat immigranten ze niet delen. Over verlies van veiligheid en vertrouwdheid.

Een debat over de grenzen van de omvang van de bevolking ontspoort snel. Maar we kunnen er niet omheen, gezien het migratievraagstuk, de krapte op de woningmarkt en, voor de langere termijn, de komende vergrijzing van een groot deel van de bevolking.

Maar je kunt het vraagstuk van de gewenste omvang van de bevolking net zo goed koppelen aan het klimaat. ­Wereldwijd bezien groeit de bevolking vooral in gebieden waar naar verhouding weinig energie gebruikt wordt en weinig CO2 uitgestoten. In landen waarin de ecologische voetafdruk per inwoner heel groot is, is eerder sprake van krimp dan van groei. Vanuit klimaatproblemen bezien is het beter dat in Afrika meer baby’s geboren worden en in Europa en de VS minder.

Geen taboe meer

Ondertussen heeft de Nederlandse politiek het onderwerp uit de taboesfeer gehaald, na een artikel van Paul Scheffer voor de WRR. In de Nederlandse huiskamers wordt er ongetwijfeld al langer over gesproken, wie weet ook met stemverheffing.

Een onbeperkt toelatingsbeleid, dat is van de baan. Maar wie laten we dan wel toe, en hoeveel per jaar ongeveer? Volgens Paul Scheffer is het niet verstandig om een precies aantal te noemen. Dat leidt tot grote conflicten.

Het gaat hem om het maken van keuzes, zei hij in een interview in Trouw (2 oktober). De Nederlandse bevolking groeit vooral door migratie. Wat beteken dat? Wat vraagt dat?

Arbeidsmigrant

Doordat de Nederlandse bevolking zonder immigratie zou krimpen, en er sterke vergrijzing aankomt, is het ­misschien juist wel wenselijk dat er jonge aanwas komt. Misschien moet de vraag niet zijn waarom iemand zijn land ontvlucht is, maar of hij in Nederland iets kan betekenen. Dan valt het woord ­arbeidsmigrant. Dat zou kunnen leiden tot net zo’n aanpak als Duitsland van plan is. Vakkrachten van buiten de EU krijgen dan een voorlopige verblijfsvergunning, mits ze voldoen aan enkele ­eisen, zoals het beheersen van de taal in het gastland. Een nuchtere, zakelijke benadering, die ook in Canada wordt toegepast. Dan gaat het niet om aantallen, maar om kwaliteit en om passend in de economie. Los hiervan zal Nederland altijd ook vluchtelingen blijven ­opvangen die volgens het Vluchtelingenverdrag uit 1951 hier recht op hebben.

Wat vindt u: moet Nederland ­migranten opnemen die we hier goed kunnen gebruiken? En aan welke eisen moeten die dan voldoen?

Stuur uw reactie van circa 150 woorden uiterlijk dinsdag 12 uur naar lezers@trouw.nl, voorzien van naam en adres. Een keuze uit de antwoorden verschijnt woensdag.

Lees ook:

Als we onze vrijheid willen behouden, moeten we grenzen stellen, zegt Paul Scheffer

Als we onze vrijheid willen behouden, moeten we grenzen stellen. Paul Scheffer gaat in zijn nieuwe boek 'De vorm van vrijheid' in op ons morele ongemak om over grenzen te praten. 'In een grenzeloze wereld voelen mensen zich niet geborgen. Die onmacht zoekt altijd een uitweg.'

Lees ook:

Monic Slingerland is chef opinie van Trouw. Elk weekend stelt ze een vraag aan de lezers, op woensdag verschijnt een selectie van de antwoorden. Vragen én antwoorden leest u op Trouw.nl/devraagvanmonic.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden