CommentaarHandhaving

Geweld tegen boa's en politie is niet uit te bannen met wapens

Verwarde mensen op straat, dronken zwartrijders in de trein, zowel de politie als boa’s komen geregeld in situaties terecht waarbij zij zich bedreigd voelen en rustig praten niet meer helpt. Soms komt het dan tot geweld. Politieagenten klagen al langer dat zij zich te vaak gedwongen voelen om geweld te gebruiken tegenover mensen die niet crimineel zijn, maar in de war. Overleg met de ggz leidde tot de Wet verplichte ggz die begin dit jaar inging. Helaas is daarmee het aantal confrontaties tussen politie en personen met een psychische stoornis die overlast veroorzaken niet afgenomen. Vorig jaar waren dat er bijna 100.000, twee keer zoveel als in 2002. Het aantal meldingen stijgt. De politie vindt dat de ggz deze mensen meer moet opvangen.

Ook medewerkers Veiligheid & Service van de NS moeten soms geweld gebruiken om te handhaven of om aanvallen op henzelf of andere passagiers te voorkomen. Dat gebeurt zo’n tien keer per dag. Anders dan politieagenten zijn deze boa’s niet bewapend, al hebben zij in enkele gemeenten pepperspray meegekregen, met toestemming van de burgemeester.

Boa’s in het algemeen krijgen meer met geweld te maken nu zij regels die gelden in de coronacrisis moeten handhaven. Vandaar hun verzoek dit voorjaar om toch enige bewapening mee te krijgen, om zich beter te kunnen verdedigen, bijvoorbeeld tegen woedende feestgangers ’s avonds laat.

Geweld tegen gezagsdragers neemt in deze crisistijd toe, door verwarde mensen, door boze burgers. Dat geweld verdwijnt niet door psychotische mensen op te sluiten in een ggz-instelling. Dat betekent het verplaatsen van geweld. Uit een onderzoek van Trouw enkele jaren geleden blijkt dat in gesloten ggz-instellingen minstens de helft van het personeel te maken had met ernstige fysieke bedreigingen, van patiënten en van hun familieleden. Ondanks hun training in het omgaan met psychotisch en gevaarlijk gedrag, leidt dat te vaak tot levensgevaarlijke situaties.

Training is haalbaar en wenselijk

Politieagenten krijgen tegenwoordig ook training in het omgaan met de dreiging van verwarde personen. Dat is dan ook de enige aanpak die haalbaar en wenselijk is. Dat geldt evenzeer voor de boa’s. Boa’s bewapenen kan hen zelf een gevoel van meer veiligheid geven, maar de ervaring van de politie is nu juist dat een wapen eerder meer agressie oproept. Een bodycam, die registreert wat er gebeurt, lijkt wat dat betreft effectiever. Sommige gemeentes hebben hun boa’s daarmee al uitgerust. Training in het omgaan met dreigende situaties, dat zal het wapen moeten zijn waarmee handhavende ambtenaren deze escalatie moeten voorkomen. En een noodknop waarmee zij politie snel om bijstand kunnen oproepen. Die moet dan ook tijdig ter plaatse zijn.

Geweld is niet uit te bannen met wapens of door mensen op te sluiten. Het enige dat haalbaar is, is voorkomen dat het echt uit de hand loopt.

In het Commentaar leest u de mening van de krant, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden