null

OpinieVaccinatie

Gevaarlijker varianten van het coronavirus zijn niet ontstaan door massavaccinatie

De nieuwe varianten van het coronavirus zijn ontstaan in gebieden waar nauwelijks gevaccineerd werd. Massavaccinatie kan dus niet de reden zijn geweest dat de gevaarlijker varianten snel de overhand kregen, betoogt medisch-ethica Annique Lelie in reactie op Daniël Miedema.

Annique Lelie

Daniël Miedema signaleert in zijn opiniestuk van 12 december een groot probleem: onze massavaccinatie dreigt haar effectiviteit te verliezen doordat er varianten van het coronavirus ontstaan waartegen de vaccins mogelijk niet opgewassen zijn. Ook is gebleken dat de overdracht van het virus maar beperkt wordt tegengegaan door vaccinatie. Tot zover ben ik het met Miedema eens.

Maar met zijn conclusie dat massavaccinatie niet goed werkt, slaat hij de plank flink mis. Het argument van Miedema is dat vaccinatie zorgt voor selectiedruk op het virus, waardoor eerst de delta- en nu de omikronvariant zijn ontstaan. Echter, beide virusvarianten zijn ontstaan in een bevolking die nog nauwelijks gevaccineerd was, oktober vorig jaar in India en recent in Zuid-Afrika. Beide varianten blijken (veel) besmettelijker te zijn dan het oorspronkelijke coronavirus. Ook worden ze door gevaccineerden overgedragen. Dàt zijn de redenen dat ze zich razendsnel kunnen verspreiden en niet de selectiedruk.

Tot dusver blijken de vaccins goed te werken tegen de deltavariant, omdat mensen nog wel ziek kunnen worden, maar vaak minder ernstig. Dat is toch precies waar Miedema voor pleit: laat het virus zich verspreiden, maar voorkom ernstige ziekte. Helaas is het ook zo dat ouderen iets minder baat hebben bij vaccinatie, waardoor in deze groep relatief veel ernstig zieken vóórkomen. Op tijd een boosterprik blijkt voor deze groep belangrijk. Of dit alles ook geldt voor omikron moeten we nog afwachten.

Ja, het kan op termijn een overweging zijn om alleen nog de kwetsbaren in te enten om zo een effectief vaccin voor hen te garanderen. Maar op dit moment is zo’n conclusie nog voorbarig.

Lees ook:

Stop de massavaccinatie, juist om de evolutie van het coronavirus af te remmen

Door de hele bevolking te vaccineren, zorgen we ervoor dat een resistente variant van Sars-CoV-2 gaat groeien. Hierdoor lopen kwetsbaren gevaar, omdat de vaccins er niet tegen werken, betoogt natuurkundige Daniel Miedema.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden