Opinie

Gevaarlijk opportunisme van de Partij voor de Dieren

null Beeld Maartje Geels
Beeld Maartje Geels

De Amsterdamse Partij voor de Dieren-fractievoorzitter Johnas van Lammeren vindt dat de forse winst van zijn partij anderen verplicht haar op te nemen in het college van de hoofdstad. Dat is gevaarlijk, stelt politiek commentator Lex Oomkes.

Lex Oomkes

Johnas van Lammeren is volgens een vakjury het beste raadslid van Nederland. Daarnaast is hij ook voorman van een partij die vorige maand bij de raadsverkiezingen in Amsterdam fors won. De jury van de door een aantal media georganiseerde verkiezing van het beste gemeenteraadslid stelt in het juryrapport dat Van Lammeren 'in de raad en daarbuiten door velen wordt geroemd voor zijn werk'. "Hij is niet alleen een man van ideeën, maar brengt die in de raad ook tot leven." De Partij voor de Dieren, de partij van Van Lammeren, ging in maart van één naar drie zetels. Forse winst dus en aanleiding om je op te maken voor een wethouderspost in het Amsterdamse college.

De man van ideeën gaat echter veel verder dan dat. Een dergelijke winst verplicht anderen volgens hem de Partij voor de Dieren op te nemen in het college. Dat GroenLinks daar kennelijk anders over denkt en afkoerst op een college met andere partijen op links, is een gotspe. D66, PvdA en SP verloren alle drie bij de gemeenteraadsverkiezingen en hebben kennelijk volgens Van Lammeren geen recht op collegeverantwoordelijkheid.

Het is niet de eerste keer dat een partij, ondanks het feit dat we een evenredig stelsel kennen en (mede daarom) uiteindelijk altijd coalities moeten worden gevormd om tot meerderheden te komen, eisen begint te stellen en met verwijten over een gebrek aan democratische gezindheid komt, als winst niet wordt omgezet in, in dit geval, collegeverantwoordelijkheid.

Onbetekenend vleugeltje

Het is mode bij politici en bij media: net doen of we ergens toch een stelsel hebben, waarin de winnaar alles krijgt. Terwijl, als we het Britse stelsel zouden hebben, de Partij voor de Dieren geen schijn van kans zou hebben op ook maar één enkel zeteltje. De dierenliefhebbers (kreeften mogen van de Amsterdamse dierenpolitici niet meer verkocht worden op Amsterdamse markten en bont verkopen binnen de grenzen van de gemeente zou een zware overtreding moeten worden) zouden hooguit een wat onbetekenend vleugeltje van een grotere politieke beweging zijn. Het leidt tot een vreemde tegenstelling: profiteren van het feit dat dit land een evenredig stelsel kent en op het moment dat je een zeteltje wint, eisen dat de logische gevolgen van een dergelijk stelsel worden uitgebannen.

Geboren uit politiek opportunisme zullen we maar zeggen. Toch is ook Van Lammeren weer zo'n politicus die met dergelijk opportunisme een in wezen prachtig stelsel in gevaar brengt. Prachtig, omdat de werkelijke essentie van democratie - ook minderheden, hoe klein ook, krijgen relatief gemakkelijk een platform om hun stem te laten horen - in geen enkel ander stelsel zo tot zijn recht komen kan.

Natuurlijk, het evenredige stelsel kwam tot stand en tot bloei in tijden dat het door de maatschappelijke omstandigheden veel gemakkelijker was ermee om te gaan. De ene elite had een tijdje de macht en liet die met relatief gemak na een tijdje weer los ten faveure van een andere elite. En daarna weer eens andersom. Elites waren het over een aantal fundamentele zaken roerend eens. Kom daar eens om in een tijd dat het eigen gelijk absoluut is en samenwerken uiteindelijk eigenlijk alleen maar verwateren van dat gelijk betekent en daarmee dus verwerpelijk is.

In Amsterdam is het de grote winnaar van de verkiezingen die het initiatief heeft in de coalitievorming. Dat is meer dan genoeg knieval voor een kiesstelsel waar de winnaar alles krijgt. Bovendien: D66 houdt nog immer acht zetels in de Amsterdamse raad. Een grote winnaar als de Partij voor de Dieren kan in absolute getallen nog immer een kleintje zijn.

Lees hier meer columns van Lex Oomkes.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden