OpinieDe vraag van Monic Slingerland

‘Geur voert me terug naar mijn vader, wat zou ik hem graag nog eens spreken’

null Beeld

Er komt een historische ‘geurbank’. Welke geur van vroeger zouden lezers graag in een flesje hebben?

Redactie Trouw

Baby

De geur van onze dochter en twee zonen, na hun geboorte en in de eerste jaren van hun leven. Heerlijk om hen in de armen te houden en mijn neus in hun zachte nekjes te steken. Na ruim 49 jaar, zou ik het allerliefste, minstens een keer per dag, zo’n flesje uit de kast willen halen om die geur van hun lijfjes op te snuiven.

Herma Visser-van Dijk Workum

Compost

De geur van compost en rottende bladeren in de herfst. Ik denk dan aan mijn vader. Op onze knieën zaten we. Ik, 12 of 13 jaar, aan de ene en hij aan de andere kant van een plantenbed, pratend over van alles. Van geloof tot hoe met meisjes om te gaan. Nog altijd komt die beleving in de herfst terug, wandelend in een tuin of bos. Wat zou ik graag nog eens zo’n gesprek opnieuw willen doen.

Ruud Huising Sommelsdijk

Kolen

Eind jaren vijftig gingen wij elke zomer op vakantie in Renesse, daarvoor moesten we oversteken naar Zijpe met de Krammer, een met kolen gestookte veerboot. Als ik de geur opsnoof van het zoute zeewater, vermengd met die van de rook van de Krammer, wist ik dat de vakantie begonnen was.

Paul De Cort Groningen

Komkommer

Mijn vader schaafde vroeger op zondag komkommer en wat rook dat lekker. Dan ging er zout op en bij stiekem proeven was die smaak zo anders.

Marja de Waal Waddinxveen

Verre landen

Welke geur ik het liefst in een flesje zou willen doen? Het laatje van oma. In haar huisje rook alles al anders. Het meest bijzondere was het bewerkte houten kastje met een laatje met druppelhanger knopje. Zo gauw dat openging rook het naar verre landen en kwamen er kaarten en brieven uit verre oorden, waaronder Vaticaanstad. Heel soms lijk ik ineens die geur weer te ruiken.

Marijke Geurts-Meijer Apeldoorn

Gluton

De geur van de witte gluton lijm in glazen potjes die we vroeger op de kleuterschool bij het knutselen gebruikten, die zou ik graag in een flesje hebben. Die roept herinneringen op aan het plakken van gekleurde rondjes en vierkantjes op papier waarmee we werkstukjes maakten die we mee naar huis mochten nemen of die in een grote slinger in de klas kwamen te hangen.

Ien van Sabben Helmond

Buren

De heerlijke zoete lucht die in de kamer van de buren hing toen ik als kind gelukkig Nieuwjaar kwam wensen, kan ik mij zeventig jaar later nog steeds in herinnering brengen.

Ellen Bik-Huls Gouda

Eipoeder

Bij de bevrijding van de stad Groningen was ik 8 jaar oud. Als kinderen kregen wij chocoladerepen en een soort schuimblok, maar ook eipoeder. Iedere keer als ik een ei bak moet ik met die geur aan de bevrijding denken.

Jan Venhuis Groningen

Monic Slingerland is chef van de opinieredactie. Elk weekend stelt ze een vraag aan de lezers, op woensdag verschijnt een selectie van de antwoorden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden