null Beeld

Lezersreacties

Gesteund door Trump, Forum en Marine le Pen? Boeren, neem afstand van deze ‘vrienden’

Redactie Trouw

Boeren, neem afstand van deze ‘vrienden’

Donald Trump, Marine Le Pen, Eva Vlaardingerbroek, Fox News, FvD, Poolse minister van justitie. Allen steunen de Nederlandse boeren in hun strijd tegen een “overheid die hun het land wil afpakken”. Toen ik deze namen en hun betrokkenheid bij de Nederlandse boeren las (Trouw, 27 juli) dacht ik aan het oude spreekwoord “Zeg me wie uw vrienden zijn, dan zeg ik wie u bent”. Ik hoop van harte dat de Nederlandse boeren het lef hebben om van deze ‘vrienden’ afstand te nemen en daar ook voor uit durven komen.

Bert ten Brink, Zwinderen

Kabinet, kom met duidelijkheid over stikstof

Na de duidelijke uitleg van Henk Hoving over het onwerkbare vergunningstelsel voor de stikstofuitstoot (Opinie, 22 juli) lees ik nu dat stikstofinvloed vaak niet te bewijzen valt (Trouw, 28 juli). Het zal toch onderhand voor minister Van der Wal wel duidelijk zijn dat boeren nu helemaal gaan twijfelen aan de cijfers over de uitstoot. Kabinet, kom nu met duidelijkheid voor de boeren, dat is wat gevraagd wordt, niet meer en niet minder.

Geert Klaassen, Westerbork

De organisaties achter de boerenacties zijn crimineel

Met de acties van woensdag, en met name door de bedreigingen aan degenen die hun rotzooi moesten opruimen, hebben de boerenorganisaties achter de acties zich mijns inziens gemanifesteerd als criminele organisaties. Justitie, aan het werk!

Kees Post, Doetinchem

Train Afrikaanse boeren in betere landbouw

Het artikel ‘Opvang in de eigen regio is ook goed voor de vluchtelingen zelf’ (Opinie, 27 juli) beschrijft een structurele oplossing voor het vluchtelingenprobleem. Door klimaatverandering is er een dreigende hongersnood, mede in Afrika en een mogelijke nieuwe migratiecrisis. Voedselhulp is voor de korte termijn, maar de langetermijnoplossing is toch dat ‘ze het zelf doen’? Simpel gezegd, als (kleine) boeren in Afrika een eigen waterput zouden hebben voor huishouden en irrigatie kan de voedselproductie verdubbelen. Nederlandse organisaties zijn goed in slimme technieken waarmee een put en pomp nog maar 700 euro kosten of minder. Toegang tot water is wellicht de meest belangrijke factor voor ontwikkeling. Als opvang in de regio gecombineerd zou worden met training in betere landbouw is het effect: meer ontwikkeling daar en minder vluchtelingen hier.

Henk Holtslag, ex-ontwikkelingswerker, Apeldoorn

Seksistische corps-leden zullen eerzame huisvaders worden

Dat er zulke idiote opvattingen leven en uitgesproken worden in de kringen van het corps, (die nog niet tot de intellectuelen behoren), verbaast me niets. Maar wat ik angstaanjagend vind, is dat zo’n hele zaal niet protesteert en zelfs meedoet. Die sprekers moeten natuurlijk geroyeerd worden, maar het zal veel anderen een zorg wezen. Die blijven nog een aantal jaren gewoon vrouwen discrimineren (en misbruiken?). Toch zullen de meesten van hen eerzame huisvaders worden. Daar wordt het overigens niet minder erg door.

Jean Peeters, Eindhoven

Benoem ook dirigent Eduard van Beinum

‘Een maestro kan München maar beter mijden’, schrijft Peter van der Lint (Trouw, 27 juli). Ik mis in zijn artikel de geliefde chef-dirigent van het Concertgebouworkest Eduard van Beinum. Hij stierf op de bok tijdens een repetitie met dat orkest op 13 april 1959 aan een hartstilstand tijdens het dirigeren van de 1ste Symfonie van Brahms.

Piet Hein van der Ven, Bilthoven

Nazorg wordt bij een juiste indicatiestelling vaak vergoed

Het artikel ‘Kanker raakt alle vrouwen’ (Verdieping, 27 juli) vestigt de aandacht op de specifieke psychosociale problematiek en hulpvraag bij vrouwen met een niet-westerse achtergrond die getroffen worden door kanker. Er staat dat enige vorm van nazorg en/of revalidatie node gemist wordt. Toch is die in Nederland wel degelijk voorhanden. Een persoonlijke, interdisciplinaire begeleiding door specifiek daartoe opgeleide fysiotherapeuten, ergotherapeuten, psychologen, en diëtisten, onder regie van een revalidatiearts. Bij een juiste indicatiestelling wordt deze zorg volledig vergoed vanuit de basisverzekering. Toch is dit lang niet bij iedere zorgverlener en zorgvrager bekend. Om te beoordelen of er aanspraak gemaakt kan worden op deze vorm van revalidatie kan gebruik gemaakt worden van de VRA Lastmeter, een gratis app.

Bas van de Weg, revalidatiearts, Goes

Ook een reactie insturen? Dat kan, in max. 150 woorden, naar lezers@trouw.nl.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden