Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Genoeg verliefden geloven nog in de meerwaarde van het huwelijk

Opinie

Redactie

Monic Slingerland © Leo Lanser
De vraag van Monic

Is er een opleving van romantiek rond het huwelijk, vroeg chef opinie Monic Slingerland. In de beleving is het huwelijk meer dan een contract over rechten en plichten, merken lezers. En liefde moet groeien.

Fundamenteel anders

Lees verder na de advertentie

Op een dag kwam een vrouwelijke collega helemaal hoteldebotel op het werk. Ik vroeg wat er was. "Hij heeft mij gevraagd", zei ze. Het ging om de vriend met wie zij al vijf jaar samenwoonde. Toen werd mij duidelijk dat samenwonen iets fundamenteel anders is dan trouwen. Je gaat niet samenwonen met de formule: in voor- en tegenspoed, in ziekte en gezondheid tot de dood ons scheidt. Het is toch meer een gelegenheidsformule, ik vind jou leuk, jij vindt mij leuk, laten we eens kijken hoe het gaat om het leven samen te doen. Daarbij blijft het voortdurend bewustzijn aanwezig dat die ander bij je blijft zolang de plussen het winnen van de minnen. 

Natuurlijk zijn er mensen die op diezelfde basis met elkaar trouwen, maar zo is het huwelijk niet bedoeld. Bij een huwelijk zeg je tegen elkaar: ik kies voor jou, nu en altijd. Ik vraag mij niet af of ik over vijf jaar nog van je houd. Dat huwelijken steeds meer een perfecte dag moeten zijn heeft, denk ik, niet zoveel te maken met dit onderscheid tussen samenwonen en trouwen, maar meer met de huidige cultuur waarin op sociale media een illusie van perfectie in stand wordt gehouden en de vorm het helaas wint van de inhoud.

Ton Smit, Utrecht

Koppelen

Heeft het huwelijk aan romantiek gewonnen? Romantiek is liefde en liefde moet groeien. Dat was vroeger zo en is niet veranderd. Koppelen was in vroeger tijden heel gewoon. Geld trouwde met geld. Adel met adel en boeren met dochters van boeren om de grond. Een gezegde was: het geld moet in de familie blijven. Volgens mij is er niets veranderd in de opleving van romantiek in het huwelijk.

Leo van der Lans, Oldebroek

Ik waarschuw dat kinderen niet alleen zaligmakend zijn voor de stabiliteit van een huwelijk

Anke van Walstijn-Welling

Met of zonder kinderen

Je viert dat je nog bij elkaar bent? Die mening van Jan Latten, hoofddemograaf van het CBS, deel ik niet helemaal. Als buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand kom ik in gesprekken met de aanstaande bruidsparen ook andere motivaties tegen. Zoals: als er al kinderen zijn, is het huwelijk een reden elkaar meer stabiliteit in de relatie te geven. In mijn meestal vrolijke toespraak stop ik dan toch altijd wat 'moraal'. En waarschuw ik dat kinderen niet alleen zaligmakend zijn voor de stabiliteit van een huwelijk. Je moet het toch samen zien te klaren, met of zonder kinderen. Meestal zijn hun idealen oprecht. Maar o wee, als er tegenslag komt, dan wordt er nogal eens in de digitale wereld naar een andere stabiliteit gezocht.

Anke van Walstijn-Welling, Beugen

Meer dan boterbriefje

Voor veel mensen betekent het aangaan van een huwelijk meer dan het sluiten van een overeenkomst naar burgerlijk recht, waarbij zij ten overstaan van de ambtenaar van de burgerlijke stand verklaren elkaar trouw te blijven en getrouwelijk alle plichten te zullen vervullen. Anders gezegd, het gaat ze om meer dan een boterbriefje. Dat 'meer' kan zijn het hartstochtelijke verlangen om zielsveel van elkaar te blijven houden, tot de dood hen scheidt. Het kan ook zijn het diepe verlangen om hun - eventuele - kinderen te beveiligen tegen alle onrust en ze te laten opgroeien in een warm en liefdevol gezin.

Herman van Bemmel, Voorschoten

Monic Slingerland is chef opinie van Trouw. Elk weekend stelt ze een vraag aan de lezers en op dinsdag (vandaag voor een keertje op woensdag) verschijnt een selectie van de antwoorden.

Lees ook: Heeft het huwelijk aan romantiek gewonnen?

Nederlanders kiezen er steeds meer voor, zonder huwelijk of partnerschap samen te leven. Vooral twintigers en jonge dertigers stellen het vastleggen van hun relatie uit, blijkt uit cijfers van het CBS.

Deel dit artikel

Ik waarschuw dat kinderen niet alleen zaligmakend zijn voor de stabiliteit van een huwelijk

Anke van Walstijn-Welling