Column

Genieten van een oktoberijsje lukt niet temidden van overstromingen

null Beeld Trouw
Beeld Trouw

Deze week zal de temperatuur mogelijk de 25 graden halen. Je zou donderdag, mits vrij, een ijsje op een terrasje kunnen nuttigen of halfbloot in de tuin zonnebaden.

Sylvain Ephimenco

Op die dag zullen we net in de tweede decade van de maand oktober vertoeven. Dat wil zeggen op een steenworp van Allerheiligen en vijf weken voor de aankomst van Sinterklaas in Zaanstad.

Verder las ik dat we dit jaar tot aan Kerst last van muggen zullen hebben en dat er in Nederland steeds meer wijnboeren bij komen (93 bedrijven in totaal). Wanneer zullen de eerste kokosnoten en ananassen hier worden geoogst?

Je kunt hierom glimlachen maar als je kennisneemt van het rapport van VN-klimaatpanel IPCC dat gisteren is gepubliceerd, dan hoop je dat donderdag een furieuze sneeuwstorm de kop opsteekt. Volgens dit document dat steunt op bijna 6000 wetenschappelijke studies zal een temperatuurstijging van 1,5 graad en wellicht iets meer tot 2050 een desastreus effect hebben op mens en milieu.

Genieten van een ijsje in oktober zal er niet meer bij zijn want de mensheid zal aan overstromingen, vernietigende droogte, bosbranden en hongersnood de handen vol hebben. Om enigszins het hoofd aan deze aangekondigde ramp te bieden, zou een drastische reductie van broeikasgassen moeten plaatsvinden. Van de 42 miljard ton CO2 die de wereld nu uitstoot naar nul in het jaar 2050, als ik het goed heb begrepen.

Ascese

Dit veronderstelt niet alleen een ascetische sturing van overheden voor de komende jaren maar ook een radicale omwenteling in onze manier van wonen, leven, eten, verplaatsen en recreëren. Ik was bezig mijn pessimisme met groene stroom op te laden toen zuslief belde. Ze was net terug van een cruise in de Middellandse Zee, alweer de tweede dit jaar. Bespaar me uw commentaren maar ik kon het niet opbrengen om haar enthousiaste cruisepassie te vergallen. Maar na een gesprek vol binnenzwembaden, chique restaurants, casino’s en bioscopen, hing ik uitgeput op en dook ik laf en stiekem in mijn archief.

Een cruiseschip gebruikt zware en goedkope stookolie, die bij verbranding heel wat stikstof en fijnstof produceert. “De uitstoot van één schip staat gelijk aan die van een miljoen auto’s per dag”, aldus de Duitse milieudienst NABU. De cruisemarkt is booming en alleen al dit jaar komen er 15 nieuwe exemplaren bij waarvan de grootste drie meer dan vijfduizend mensen kunnen vervoeren en vermaken. Niet alleen geloof ik niet dat de cruisesector in 2050 zal zijn ontmanteld maar ik vraag me ook af of zijn expansie zal zijn afgeremd.

Gelukkig zijn de verontrustende prognoses van het VN-rapport gisteren goed en met ernst ontvangen. Niemand in de buurt om te kraaien dat we hier met ‘alarmisten’ of ‘onheilsprofeten’ te maken zouden hebben. Vergelijk dit met de woede soms als het om projecties over de wereldbevolking gaat (2 tot 4 miljard mensen in de wereld erbij en 20 miljoen in Nederland rond 2060). Dit terwijl beide verschijnselen met elkaar zijn verstrengeld.

Drie keer per week schopt Sylvain Ephimenco in Trouw heilige huisjes omver.

Lees ook: Het VN-klimaatbureau waarschuwt nog één keer

Het klimaatbureau van de VN slaat opnieuw alarm: de wereld moet nu in actie komen. Zou die boodschap deze keer wel aankomen?

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden