Vraag van Monic Slingerland

Geniet van kunst, ook als de maker van zijn voetstuk valt

Michael Jackson in de O2 arena in London. Beeld AFP

Kunnen radiomakers nog wel liedjes van Michael Jackson laten horen?, vroeg Monic Slingerland zich afgelopen zaterdag af. 

De kwestie van ‘schuldige kunst’ is van alle tijden, maar deze dagen weer actueel door de documentaire ‘Leaving Neverland’, waarin de King of Pop wordt beschuldigd van seksueel kindermisbruik. Van de meeste lezers mag de muziek van Jackson gewoon blijven klinken. Kunst staat los van de maker, vinden ze. 

Veroordelen en genieten

De vraag of de muziek van Michael Jackson nog mag worden gedraaid, is een gewetensvraag, maar ook een dilemma. In zo’n geval wil ik mijn fantasie weleens de vrije loop laten. Ik stel mij voor dat een wetenschapper na jaren onderzoek te hebben gedaan een medicijn heeft ontwikkeld dat alle soorten kanker geneest. Jaren later wordt de onderzoeker ervan beschuldigd, kinderen seksueel te hebben misbruikt. Wat gebeurt er dan? Zal de zorgverzekering deze pillen niet meer vergoeden? Zullen de huisartsen geen recepten voor de pillen uitschrijven? En weigeren de patiënten de pillen nog langer te slikken? Ik denk dat dat niet gebeurt. Met deze fantasie in gedachte zeg ik: laten wij (kinder)misbruik veroordelen en genieten van de muziek van Jackson.
Luc. Janssens, Rosmalen

Chaise longue

In alle lagen en geledingen van de maatschappij zijn er mensen met tekortkomingen, ook onder kunstenaars. Hun persoonlijke overtuigingen maken hen nog geen slechte kunstenaars. Is de chaise longue van Le Corbusier minder mooi omdat deze architect, naar later bleek, een fascist en overtuigd antisemiet was? Moet ik mij ongemakkelijk voelen als ik geniet van de Woody Allen-films? En is Michael Jacksons ‘Thriller’ fout maar mogen we dan nog wel luisteren naar de muziek van The Jackson 5? Laat de kunst vooral voor zichzelf spreken en verwerp de kunst niet omdat later bleek dat de kunstenaar er verwerpelijke ideeën op nahield of niet voldeed aan onze morele maatstaven.
Adri Wander, Rotterdam

Makkelijker

De beleving van het kunstwerk kan niet los worden gezien van de context, dat zal altijd zo blijven. Wanneer in de loop der tijd, hetzij door de afstand, hetzij door hernieuwde inzichten de beleving verandert, verandert de waardering voor het kunstwerk dus mee. En daarbij geldt natuurlijk dat een boek, schilderij of beeldhouwwerk makkelijker los is te zien van de maker dan een door de artiest gezongen of gespeelde versie van zijn werk.
Wouter van Belle, Utrecht

Fan van Jackson

Ik ben al lang fan van Michael Jackson. Hij is een groot deel van mijn leven geweest en nog. Ik ben een heel verdrietige fan, want hij was de wereldvreemde onschuld zelve of anders was hij de grootste schurk die er rond liep. Maar de documentaire ‘Leaving Neverland’ bewijst de schuld van Michael Jackson niet. Hij kan zelf slachtoffer zijn. Hij heeft ook een heleboel liedjes gemaakt waar hij het steeds over ‘die beschuldigingen’ heeft, om zich te verdedigen tot vervelens toe. Die liedjes komen ook heel integer over. Zijn muziek en artistieke werk en Michael Jackson zélf leven voort in mijn hart. Zijn muziek heeft een waarde in zichzelf. En ik hoop dat die muziek blijft voortleven in de ether.
Corrie Eberhardt, Amsterdam

Scheiden

Er is geen eendracht tussen de maker en zijn kunstwerk. Hij werkt vanuit zijn kunstzinnige emotie, los van de persoon die hij is. Na verloop van tijd kan een bepaald oordeel ontstaan over de persoon. Een echte kunstliefhebber kan dit scheiden.
Maria de Groot-Entius, Reeuwijk

De Vraag Van...

Monic Slingerland is chef opinie van Trouw. Elk weekend stelt ze een vraag aan de lezers, op woensdag verschijnt een selectie van de antwoorden. Lees hier ons hele dossier.

Lees ook:

Verpletterende Michael Jackson-docu toont de verwoestende werking van seksueel misbruik

‘Leaving Neverland’, de vier uur durende documentaire waarin Michael Jackson wordt beschuldigd van kindermisbruik, maakt een verpletterende indruk. Niet alleen vanwege de beroemde hoofdpersoon, maar ook omdat de film de verwoestende werking van seksueel misbruik toont.

Moet het werk samen met de kunstenaar bestraft worden?

Radiomakers staan deze ­dagen voor een gewetensvraag. Kunnen ze nog wel liedjes van Michael Jackson laten horen

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden