Opinie

Gemeenten met aandelen Eneco: daar wordt dat bedrijf echt niet groener van

Dordrecht moet zich wapenen tegen hoge rivierstanden. Beeld ANP
Dordrecht moet zich wapenen tegen hoge rivierstanden.Beeld ANP

Gemeenten moeten hun aandelen Eneco verkopen en een fonds oprichten, bepleit Samuel Schampers, fractievoorzitter van D66 in Rotterdam.

Duurzaamheid is voor D66 een speerpunt. Nederland zit midden in een transitie naar een nieuwe, groene economie. Duurzaamheid is dan ook juist de reden om bij gemeenten vóór de verkoop van hun aandelen Eneco te pleiten. Het energiebedrijf wordt hierdoor beter in staat gesteld de duurzame strategie voort te zetten én uit te bouwen, terwijl de gemeenten met de opbrengst van de verkoop gerichter regionale duurzame ontwikkelingen kunnen faciliteren. Een win-winsituatie dus.

De D66-fracties van Rotterdam, Den Haag en Dordrecht pleiten voor de instelling van een regionaal investeringsfonds. Daarmee kan een duurzame bestemming van de opbrengst van de verkoop van Eneco worden gewaarborgd. De komende jaren zullen voor ons klimaat en de transitie naar een toekomstbestendige, groene economie cruciaal zijn.

Steeds meer worden we concreet geconfronteerd met de gevolgen van klimaatverandering en milieuvervuiling. De voor Nederland belangrijke economische motor Zuid-Holland is op verschillende punten kwetsbaar, waarbij de verschillende steden kampen met hun eigen uitdagingen. Dordrecht moet zich wapenen tegen steeds hogere rivierstanden, Den Haag ligt pal tegen een zee waarvan de zeespiegel de komende jaren stijgt en tienduizenden Rotterdammers wonen op plekken waar de lucht té vervuild is.

Gezamenlijke aanpak

Zo'n urgent en gecompliceerd probleem vraagt om een gezamenlijke aanpak, met oog voor regionale belangen. Door als regio op te trekken, zijn we slagvaardiger en kunnen we grotere stappen zetten met elkaar, ten gunste van duurzaamheid in Zuid-Holland.

De discussie rond de verkoop van Eneco wordt vertroebeld door een aantal onjuiste aannames en veronderstellingen. Zo zouden gemeenten handenwringend wachten op het slachten van de 'kip met de gouden eieren', zonder oog te hebben voor het belang van een groenere energiesector. Nu Eneco gesplitst is in netwerkbedrijf Stedin en energieproducent Eneco, dient het publieke aandeelhouderschap in Eneco van in totaal 53 gemeenten echter geen direct publiek belang meer. Eneco is een commercieel bedrijf dat zowel binnen Nederland als in het buitenland investeert. Wat D66 betreft, zou verduurzaming van onze economie een speerpunt moeten zijn van alle nationale en lokale overheden. De rol van de gemeentelijke aandeelhouders in de duurzame strategie van Eneco is echter ook nu zeer beperkt. Ze zijn eerder belegger dan aandeelhouder met directe inspraak in de duurzame strategie van Eneco.

Private aandeelhouder

D66 is uiteraard blij met de (relatief) groene bedrijfsvoering van Eneco, maar denkt dat ook het bedrijf meer baat zou hebben bij een private aandeelhouder met oog voor de duurzame strategie van Eneco en de bijbehorende investeringscapaciteit om die strategie te bestendigen en uit te bouwen. Geen slachting dus, maar juist een versteviging van de duurzame positie van Eneco.

D66 pleit dan ook voor de oprichting van een regionaal investeringsfonds met een percentage van de opbrengst van de verkoop van de aandelen van de drie grootste aandeelhouders: Rotterdam, Den Haag en Dordrecht. De gemeenten maken hiermee een directe impuls in verduurzaming van de steden en de regionale economie mogelijk. Dit fonds kan zowel maatregelen die direct ten goede komen aan het leefklimaat in de steden financieren, als de transitie naar een groenere economie ondersteunen. De overheid moet als facilitator en aanjager van groene groei haar verantwoordelijkheid nemen. Volgens D66 doet zij dit het best door op zo direct mogelijke wijze duurzame ontwikkeling in de regio aan te jagen.

Juist wie duurzaamheid serieus neemt, zou moeten pleiten voor een volwassen, zelfstandige energiemarkt en een zelfstandig Eneco.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden