Waterschappen komen weinig in het nieuws. Dat is juist een goed teken, zegt dijkgraaf en hoogleraar Co Verdaas.
Theo Dersjant verwijt de waterschappen een keiharde stilte (Opinie, 8 februari), mede gezien zijn ervaringen met Waterschap Rivierenland. Dat kan ik als dijkgraaf van datzelfde waterschap niet weersproken laten.
Allereerst: wie wil kan alles wat we bij het waterschap doen en besluiten volgen, via diverse kanalen. We behoren tot het openbaar bestuur. Direct contact met burgers en ondernemers is daarbij vanzelfsprekend. Vragen van burgers en bedrijven worden altijd beantwoord en we handelen direct als de situatie daarom vraagt. Jammer dat Theo Dersjant onze aanwezigheid in de haarvaten van de samenleving verwart met keiharde stilte.
Veiligste delta van de wereld
Als waterschap voeren we voor de samenleving een aantal wettelijke taken uit: we zorgen voor veilige dijken, we zuiveren het afvalwater en zorgen dat het beheer van het watersysteem (peil en kwaliteit) op orde is. De politieke discussies bij een waterschap zijn daarom onvergelijkbaar met die in een gemeenteraad of Tweede Kamer. Wij hoeven – gelukkig – niet te kiezen tussen veilige dijken, gezondheidszorg of onderwijs. Mede daardoor zijn we de veiligste delta van de wereld. Dersjant gaat daar in zijn bijdrage geheel aan voorbij. Alsof dispuut en onenigheid doelen op zich zijn.
De afgelopen jaren ging veel nieuws over de gebrekkige uitvoering van beleid: denk aan de toeslagenaffaire, de afhandeling van de schade in Groningen en de aanpak van corona. Waterschappen halen gelukkig zelden het nationale nieuws als het gaat om gebrekkige uitvoering. Natuurlijk gaat ook bij het waterschap weleens iets mis. Zo hebben we zelf lessen geleerd naar aanleiding van de versterking van de Lekdijk. Over het algemeen doen we ons werk goed. Nieuws gedijt – terecht – vooral bij falend beleid. Zou de keiharde stilte daarmee samen kunnen hangen?
Het is aan de kiezer
Ik ben de eerste om te erkennen dat het altijd beter kan. Daar werken we elke dag aan. In dat licht bezien is het jammer dat Dersjant het goed functioneren van een democratie relateert aan de mate van ophef. Laten we koesteren dat er een overheid is die verstand heeft van uitvoering, waar bestuurders argumenten wisselen en verantwoordelijkheid nemen. Dat daarbij veel besluiten unaniem of met heel veel draagvlak worden genomen, zou ook tot voorbeeld kunnen strekken. Dan maar wat minder lawaai. Aan de kiezer om die inzet op 15 maart te waarderen.
Co Verdaas Dijkgraaf waterschap Rivierenland/Hoogleraar gebiedsontwikkeling TU Delft
Lees ook:
Helft Nederlanders kent eigen waterschap niet
Bijna de helft van de Nederlanders kent het waterschap in de eigen regio niet. En slechts een op de vijf weet welke partij het beste bij zijn of haar standpunten past.
Weet u wat uw waterschap besloten heeft in de afgelopen vier jaar?
Een keiharde stilte omgeeft de besturen van de waterschappen. Dat is slecht voor de democratie, schrijft Theo Dersjant, journalist en auteur van Oud bestuur. Een jaar ongenode gast bij een waterschap.