De vraag van Monic

Gelooft u in het CDA als radicale middenpartij?

Monic Slingerland Beeld Trouw
Monic SlingerlandBeeld Trouw

Kritische CDA-prominenten riepen deze week in Trouw op tot een uitgesprokener partijkoers. Wat denkt u als lezer: kan dat, een radicaal CDA?

Monic Slingerland

Zou u zich ‘radicaal’ noemen? Ik weet niet wat dit begrip bij u oproept, maar er is een groep CDA’ers die streeft naar meer radicaliteit in het politieke midden. Die aanscherping zou nodig zijn om populisme tegen te gaan en om een betere toekomst te ­garanderen met het oog op klimaat, zorg en economie.

Op de opiniepagina van deze krant stond woensdag hun oproep aan de top van het CDA om meer uitgesprokenheid te tonen. Meer radicaliteit dus, maar dan wel in het politieke midden, niet aan de uitersten ervan.

Het lijkt tegenstrijdig, radicaal in het midden. Net zo tegenstrijdig als de ‘keiharde nuance’ van Trouw-columnist Stevo Akkerman. Juist in die ­tegenstrijdigheid kan kracht zitten, naast een twinkeling. De kritische hartekreet van CDA’ers als Jeroen Kremers, Lans Bovenberg, Raymond Gradus en Bas van Os is vooral serieus. Ze vinden dat het CDA een te bleke koers vaart en teveel ‘slappe compromissen’ heeft gesloten.

Rechts-radicaal

Het CDA verliest aanhang. In de Eerste Kamer komt het zeteltal na de verkiezing van 20 maart met 9 stuks historisch laag te staan. In Brabant, toch traditioneel thuisbasis, heeft de partij nu zelfs minder zetels dan FvD.

In 2016 werd Forum voor Democratie van denktank een echte politieke partij. Freedom House, de organisatie die wereldwijd de mate van vrijheid meet, stelde toen vast dat radicaal-rechtse bewegingen een serieuze ­bedreiging zijn voor de welvaart en de stabiliteit in Europa. Rechts-radicaal zou kiezers verleiden om afstand te nemen van solidariteit, tolerantie, openheid en mededogen en die te verruilen voor nationalisme, protectionisme en vreemdelingenhaat. De groep kritische CDA’ers ziet radicaliteit juist als een redmiddel, tegengif tegen deze ongewenste ontwikkeling.

Als ‘radicaal’ betekent, weinig compromissen sluiten, dan denk ik bij christelijke partijen eerder aan de ChristenUnie dan aan het CDA. Des te groter de uitdaging voor de top van het CDA om de partij een meer radicale middenpartij te laten zijn. Meer uitgesproken als het gaat om kinderpardon of CO2-heffing. Rond het kinderpardon maakte de achterban duidelijk dat barmhartigheid leidraad moet zijn, en niet de wens om op rechts kiezers te behouden of terug te winnen.

Aantrekkelijk alternatief

Nu is het CDA niet de enige partij in het politieke midden die zich op de koers bezint. Ook binnen de PvdA, de VVD en D66 steggelen kapiteins en schippers onderling over een koerswijziging. Ook daarbij gaat het over klimaat en over Europa, over het bieden van een aantrekkelijk alternatief voor populistische stromingen. Dadelijk wordt het nog dringen in het radicale midden.

Gezien de kritiek van de CDA-achterban op het gedraai van de partij rond het kinderpardon is de recente oproep van de prominente CDA’ers niet zo gek. Want waar is de burger op langere termijn meer bij gebaat: bij een radicaal-rechtse partij, een radicaal-linkse partij of een radicale middenpartij?

Aan u de keuze. Ziet u het voor zich, een radicale politieke middenpartij?

Stuur uw reactie van circa 150 woorden uiterlijk dinsdag 30 april 12 uur naar ­lezers@trouw.nl, voorzien van naam en adres. Een keuze uit de antwoorden verschijnt woensdag.

Monic Slingerland is chef opinie van Trouw. Elk weekend stelt ze een vraag aan de lezers, op woensdag verschijnt een selectie van de antwoorden. Lees hier ons hele dossier.

Lees ook:

Een nieuw radicaal politiek midden is dringend nodig

Pak als christen-democratie de handschoen op om mensen weer te verbinden, stellen CDA-leden Jeroen Kremers en Bas van Os, namens medeauteurs van ‘Verandering en vertrouwen’ Lans Bovenberg, Raymond Gradus, Frank van den Heuvel.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden