null Beeld

Lezersreacties

Gefeliciteerd allemaal met 80 jaar Trouw, al jaren gespreksbron in mijn familie- en vriendenkring

Redactie Trouw

Trouw 80 jaar

Gefeliciteerd allemaal, met 80 jaar Trouw! Het dagblad vormt al jaren een belangrijke gespreksbron in mijn familie- en vriendenkring. ‘Welke krant las je vroeger thuis’, als vraag op een eerste date. Ik lees Monic Slingerland die omschrijft dat ‘Trouw-lezers houden van taal’ terwijl ik op een notitieblokje woorden uit deze editie verzamel die indruk op mij maken (Godloochenaar, tapis coulant, vruddevudde). Het familiegevoel herken ik ook. Oma leest eerst Tijdgeest en opa eerst de Verdieping. Als klap op de vuurpijl het gesprek aan tafel bij hoofdredacteur Cees van der Laan, samen met mijn ouders en broers. Ik blijf lezen!

Corine Bos Utrecht

Trouw 80 jaar (2)

Toen ik 6/7 jaar was bracht ik Trouw rond in Den Haag. Ik moest oppassen voor Duitse soldaten, vooral nooit zeggen waar ik woonde. Als ik een Duitser zag, dook ik een portiek in. Mijn broer deed hetzelfde. Veel later hebben we ons afgevraagd of dat rondbrengen van Trouw niet een te grote verantwoordelijkheid was. Maar er is (gelukkig) nooit iets vervelends gebeurd. Wel heb ik nog grote hekel aan uniformen.

Hansje Guijt Den Haag

Trouw 80 jaar (3)

Nu voel ik toch even de noodzaak om te reageren op deze mijlpaal : 80 jaar Trouw (en wij 60 jaar trouw aan Trouw). Vanaf ons huwelijk hebben we een abonnement op de krant en dit nooit betreurd. Er is alleen één probleem: de keuze uit de artikelen. Die zijn zo interessant en veelzijdig, dat ik er haast nooit doorkom… Altijd ligt er eind van de week een stapeltje nog te lezen boeiende artikelen. Aan ‘vrij’ lezen kom ik niet toe. Hoe los ik dat op?

Willy Luiks Velp

Snelwegprotest

Bijna altijd ben ik het eens met Ephimenco maar ik heb moeite met zijn column over de snelwegblokkade (28 januari). Protesten hoe klein ook, kunnen echt wel zaken veranderen. Het stemt mij blij dat jongeren strijden voor een schonere wereld die hun toekomst moet waarborgen. De protesten van kleine groepen in de jaren ‘60 hebben er ook voor gezorgd dat de Jordaan in Amsterdam bewaard is gebleven. Persoonlijk doe ik mijn best milieuvriendelijk te leven, met vallen en opstaan, hoewel mensen in mijn omgeving dit onzin vinden.

Gertine Henstra-Schmitz Wolfheze

Het valse schaamhokje

Voor buiten zwemmen in de winter zijn slimme kledingstukkeen ontwikkeld zoals de omkleedponcho, een ambulant kleedhokje (Tijdgeest, 28 januari). Als buitenzwemmer lach ik maar als ik andere zwemmers zie worstelen met handdoeken en soms meer. Nog steeds zoals Bert Haanstra al vastlegde in zijn documentaire. Hoe mooi zou het zijn als passanten minder krampachtig reageren op het zien van een naakte zwemmer die zich afdroogt en aankleedt. Gewoon: broek uit, afdrogen en broek aan, gemakkelijker en sneller.

Edwin Roovers Gouda

Salderings-splinter

Het verbijstert me dat Trouw meehuilt met de wolven die saldering van zonne-energie afgeschaft willen zien. Het hoofdredactioneel commentaar gaat eraan voorbij dat er al jaren geen subsidie meer op zonnepanelen is (Opinie, 28 januari). Wel btw-voordeel en saldering van opgewekte energie. Men buitelt over elkaar om aan te geven hoe erg het is dat mensen zonder panelen meebetalen aan saldering. Betalen wij niet allen mee aan de miljarden subsidies voor de fossiele industrie? Trouw (9 december) meldt dat het minimaal 4,2 miljard euro directe subsidie betreft, maar de 17,8 miljard per jaar, genoemd door milieu- en klimaatactivisten, is niet ondenkbeeldig. De salderingssplinter valt meer in het oog dan de fossiele subsidiebalk.

Christy Duijvelaar Bussum

Poetin sterken in het kwade

Oorlog met Poetin is kiezen voor escalatie, schrijft Ton Rullmann, lid van Kerk en Vrede (Opinie, 27 januari). Niemand houdt van oorlog, maar soms is er geen andere weg. Een predikant zei mij ooit: Je moet mensen niet sterken in het kwade. En dat doen wij als wij Poetin zijn gang laten gaan in Oekraïne.

Saapke van Beveren Hardenberg

Ook een reactie insturen? Dat kan, in max. 150 woorden, naar lezersreacties@trouw.nl

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden