null Beeld

CommentaarKwetsbaren

#GeenDorHout verdient alle steun

Redactie Trouw

De tijd van stille straten, gesloten restaurants en lege snelwegen ligt alweer maanden achter ons. Supermarktkarretjes worden niet altijd meer gedesinfecteerd. Over hoeveel mensen zich op de winkelvloer bevinden, lijken alleen ouderen en kwetsbaren zich nog druk te maken, en de noodzaak om anderhalve meter afstand te houden is door velen al lang vergeten. Met de zon lokt ook het strand en wordt er weer gefeest. Terecht dus dat epidemioloog Sander Borgsteede afgelopen weekend in deze krant de regering opriep om een heldere keuze te maken en een einde te maken aan halfslachtig gedoogbeleid. Waarbij hij besloot met de waarschuwing dat meer vrijheden, meer schade door corona betekent.

Primair gaat het hierbij om de vraag hoeveel ruimte gegund wordt aan risicogroepen als kwetsbare ouderen en chronisch zieken. Voor hun dagelijks leven is Covid-19 veel ingrijpender dan het is voor het leven van de meeste badgasten en feestvierders van heden. Het uitrollen van een badlaken op een overvol strand? Daarvan kunnen zij hooguit dromen. Een bezoek aan vrienden of familie is soms al te veel gevraagd, want stél dat ze besmet raken.

Deze groep is, al vrij snel na de lockdown in maart, door sommige opiniemakers weggezet als ‘dor hout’. Die naam getuigt van een akelig, cynisch mens- en maatschappijbeeld, waarbij het economisch belang en persoonlijke vrijheid leidend zijn en risicogroepen tot tweederangsburgers zijn gedegradeerd. Heel goed dus dat juist deze groep nu van zich afbijt, in media en op Twitter (#GeenDorHout).

Meer vrijheid is bovenal een onderschatting van het virus

Meer vrijheid is ook een klap in het gezicht van alle zorgmedewerkers die eerder nog zoveel applaus ontvingen voor hun professionele, maar ook risicovolle inzet in de strijd tegen Covid-19. Zij vroegen nooit om dat applaus, zijn nog nauwelijks bekomen van alle stress en leed, maar zullen zich bij het zien van de overvolle stranden ongetwijfeld afvragen hoeveel dat applaus van destijds waard was.

Meer vrijheid is bovenal een onderschatting van het virus. Dat kan namelijk iedereen raken. Ja, niet iedereen wordt er even ziek van. Maar ook mensen van twintig, dertig of veertig kunnen serieus ziek worden en iedereen kan het overbrengen, met alle gevolgen van dien.

Meer vrijheid betekent ook meer besmettingen, zeker als de bereidheid tot testen beperkt is en de GGD onvoldoende in staat is de virusverspreiding te traceren. Uiteindelijk kan dat ook leiden tot een onhoudbare situatie waarop een lockdown nog steeds het enige antwoord is. Hoogste tijd dus, dat de voorstanders van meer vrijheid daar wat meer bij gaan stilstaan.

Het commentaar is de mening van Trouw, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden