null Beeld

ColumnSofie Govaert

Geen wifi op vakantie, wel een zaagsel-wc

Het gezin van Sofie Govaert uit Breda raakte besmet met het coronavirus. Ze houdt voor Trouw een dagboek bij.

“Wij willen dat jullie nooit meer je telefoon terug aanzetten!” De mening van onze kinderen is duidelijk. Wij zijn op coronaherstelvakantie in een fantastisch huisje op de duurzame camping Ecolonie in de Vogezen. Bijzonder element voor de moderne mens: het hele terrein is stralingsvrij en dus geen smartphones aan.

De eerste dag is dat, zacht uitgedrukt, best wennen voor de ouders. Wat voor weer wordt het, hoe ver is het naar het zwemmeer, waar kunnen we tanken? Maar nee, dat kan dus niet opgezocht worden. En dan de neiging, of zelfs reflex, onderdrukken om constant appjes te checken, foto’s te sturen naar het thuisfront, sociale media te bekijken en nog een keer die weerapp, want misschien is er wel wat veranderd.

Behalve wennen is het ook bevrijdend, want ik hou tijd over nu ik cold turkey niet meer 2 uur en 39 minuten gemiddeld per dag op dat ding zit. Ik wandel door de bossen, zwem in het schitterende bosmeer, speel een spelletje met de kinderen en ik staar uit het raam terwijl ik wacht tot de pannenkoeken klaar zijn. Twee keer per dag sjokken we naar het afgelegen wifipunt waar we met andere mobieletelefoonverslaafden controleren wat we allemaal gemist hebben. Een soort rokershol voor de behoeftige beller.

Grijpen in een naaktslak

Ons romantische huisje is gemaakt van stro en leem. Het fundament van oude autobanden ziet er stevig uit. En het heeft een zaagsel-wc. Een waterbesparende uitvinding waarbij je na gebruik een bakje zaagsel over het gebeuren heen gooit bij wijze van doortrek. Het functioneert prima, als je je over de eerste schrik heen zet. De jongste loopt liever naar het douchegebouw omdat ze, zo vertelt ze ons na twee dagen, het zaagselbakje de eerste dag in de wc heeft laten vallen en het er toen weer uit moest vissen.

En dat ik ’s nachts in een grote naaktslak greep die aan het zaagselbakje vastgeplakt zat, was ook even heftig. Maar ik zie het ook als metafoor, want de slak symboliseert het tempo van onze heerlijke postcoronale rustvakantie.

Lees hier de eerdere columns van Sofie Govaert.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden