Opinie

Geen wapendeals met schenders mensenrechten

Gewond kind in de Syrische hoofdstad Damascus Beeld Reuters
Gewond kind in de Syrische hoofdstad DamascusBeeld Reuters

Nederlandse defensiebedrijven moeten geen zaken doen met landen en bedrijven die mensenrechten schenden, betogen drie activisten.

Mark Akkerman en Tiny Hannink en May-May Meijer

Vanaf vandaag vindt in de Rai in Amsterdam de wapenbeurs Maritime/Air Systems and Technologies plaats. Dit evenement wordt georganiseerd onder auspiciën van de Koninklijke Marine, de Defensie Materieel Organisatie en de NIDV, de brancheorganisatie van defensiebedrijven.

Er zijn delegaties uitgenodigd uit landen die stelselmatig op grove wijze mensenrechten schenden. Ook zijn bedrijven uitgenodigd die zich bezighouden met nucleaire wapens en clustermunitie. Dit is in strijd met het wapenexportbeleid van de Europese Unie.

Zo voert Saudi-Arabië met een coalitie van soennitische Golfstaten luchtaanvallen uit op sjiitische rebellen in Jemen. Volgens een recent rapport van de Verenigde Naties werden het afgelopen jaar 1953 kinderen in Jemen gedood of verminkt, een verzesvoudiging ten opzichte van 2014. Ongeveer 60 procent van de slachtoffers viel door toedoen van de door Saudi-Arabië geleide coalitie.

De burgerbevolking in Jemen wordt niet alleen hard getroffen door soms expliciet op hen gerichte bombardementen, maar ook door tekorten die ontstaan door zeeblokkades. Het Europees Parlement nam onlangs een resolutie aan waarin werd opgeroepen tot een EU-wapenembargo tegen Saudi-Arabië.

Qatar, de Verenigde Arabische Emiraten en Saudi-Arabië zijn daarnaast, net als het ook op de beurs uitgenodigde Turkije, betrokken of betrokken geweest bij wapenleveringen aan strijdende partijen in Syrië.

Alle strijdende partijen daar begaan grove schendingen van mensenrechten. Er zijn al meer dan 250.000 mensen omgekomen onder wie duizenden kinderen. Veel kinderen worden gedood of verminkt door luchtaanvallen van pro-regeringsstrijdkrachten. Zolang de internationale gemeenschap partijen in Syrië van wapens voorziet, duurt de oorlog voort. Daarbij vinden wij dat het diplomatiek proces gered moet worden.

Actieborden tegen de jaarlijkse wapenbeurs Beeld anp
Actieborden tegen de jaarlijkse wapenbeursBeeld anp

Onderzeeërs voor Israël
Ook aanwezig op de wapenbeurs is het Duitse concern ThyssenKrupp, leverancier van onderzeeboten voor de Israëlische krijgsmacht. Deze onderzeeërs, die met financiële steun van de Duitse overheid worden geleverd, zijn geschikt voor gebruik met kernwapens. Israël heeft, buiten het non-proliferatieverdrag om, tientallen kernwapens.

ThyssenKrupp is niet de enige standhouder die betrokken is bij kernwapens. Lockheed Martin, BAE Systems, Northrop Grumman, Thales, Textron, Raytheon en Rolls-Royce spelen alle een rol in kernwapenprogramma's van de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk of Frankrijk.

Deze landen zijn hun nucleaire arsenalen aan het moderniseren, onder meer om de wapens 'beter inzetbaar' te maken op het slagveld. Hiermee wordt de drempel om tot gebruik van kernwapens over te gaan verlaagd. Dit terwijl de Nederlandse regering onlangs juist aangaf zich in te zetten voor een internationaal verbod op kernwapens.

Textron is ook een van de firma's die clustermunitie produceren, in weerwil van het internationale, maar niet door de VS ondertekende, verbod op dit veel burgerslachtoffers eisende wapen.

Wij wijzen erop dat Nederland geen wapens of militaire technologie moet leveren aan landen die de mensenrechten schenden. Dit uitgangspunt komt onder meer tot uiting in resoluties over wapenembargo's die zijn aangenomen door het Europarlement, de VN en de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa. Ook moet Nederland geen zaken doen met partijen die zich bezighouden met kernwapens, clustermunitie, witte fosfor of landmijnen.

De Nederlandse regering dient zich op zijn minst te houden aan de criteria voor wapenexport van de Europese Unie en zij moet het belang van deze criteria internationaal op de agenda zetten.

Mark Akkerman van Stop Wapenhandel
Tiny Hannink van Vrouwen voor Vrede
May-May Meijer van Peace SOS

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden