OpinieCommentaar

Geen vrijblijvend klimaatbeleid meer

null Beeld

De coronacrisis waarmee de wereld nu al dik een jaar worstelt, heeft natuurlijk veel tijd en aandacht gekost van de wereldleiders. Nu grootschalige vaccinatieprogramma’s steeds meer zicht bieden op hervatting van het ‘normale’ leven, dringen oude problemen zich weer op. Problemen die, lastig voorstelbaar misschien, echt veel ingrijpender, complexer en moeilijker zijn op te lossen dan de covidcrisis. Zoals het klimaatprobleem, door VN-baas António Guterres deze week nog kernachtig samengevat met de waarschuwing dat ‘de wereld aan de rand van de afgrond staat’.

Het is niet bepaald voor het eerst dat Guterres voor de ondergang van de aarde en haar bewoners waarschuwt. Hij is zeker ook niet de enige, zozeer heeft hij de wetenschap aan zijn zijde. En de gedachte dat 2020 één van de drie warmste jaren ooit was, is natuurlijk zeer benauwend. Net als de voorspelling van het Internationaal Energie Agentschap dat, na de coronadip, de economie zich snel zal herstellen en nóg meer CO2 zal uitbraken. De oude economie is taai gebleken, het klimaat komt daardoor steeds meer verder op achterstand.

Bemoedigend

Dit fixen is een kwestie van lange adem en behoeft een stevig, wereldwijd commitment. Daarom is het van meer dan symbolisch belang hoe de VS het Klimaatakkoord van Parijs weer hebben omarmd en hoe president Joe Biden poogt om vooral met andere grote CO2-vervuilers, China en Rusland, toch niet bepaald bevriende naties, de horloges gelijk te zetten. Zo is het ook bemoedigend hoe de Europese Commissie de lat voor CO2-reductie weer iets hoger heeft gelegd. Of hoe de 27 EU-lidstaten met het Europees Parlement een akkoord sloten over een Europese Klimaatwet, waarin bindend is vastgelegd dat Europa in 2050 klimaatneutraal zal zijn.

Waar het nu wel op aankomt, zijn daden. En dat is, zoals vaker, een beproeving. Bijvoorbeeld voor de Europese landen. Zij kunnen het nauwelijks eens worden over de vraag wat nu precies groene energie is. Het antwoord daarop is van grote betekenis, om bijvoorbeeld institutionele beleggers of banken te verleiden tot écht duurzame investeringen.

Stevige kluif

Ook voor de lidstaten heeft het gevolgen dat Europa de emissiereductie voor 2030 heeft opgekrikt van 40 naar 55 procent, zeker voor Nederland. Het tempo van de energietransitie moet hier dus flink omhoog, de vrijblijvendheid moet er vanaf, provinciaal en lokaal moeten resultaten worden geboekt. Niemand kan zich nog aan de klimaatopdracht onttrekken, burgers noch bedrijfsleven. Voor het volgend kabinet wordt dat een stevige kluif. Maar er is ook een meevaller nu Europa de lat zo hoog heeft gelegd. Voor partijen die zich normaliter graag achter de brede rug van Brussel verschuilen, is er ook geen weg meer terug.

Het commentaar is de mening van Trouw, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden