CommentaarCoronavirus

Geen paniek over het coronavirus, maar alertheid is geboden

Komt het vandaag of komt het morgen? Dat het nieuwe coronavirus ook in Nederland zal opduiken ligt voor de hand. Als er iets is dat de verspreiding van dit virus duidelijk maakt, dan is het wel hoe intens het internationale verkeer is. Door handel, zakenreizen en toerisme is er een constante stroom van verkeer van mensen en goederen wereldwijd. Mensen kunnen het virus meenemen, en omdat er na besmetting niet meteen symptomen zijn, is verspreiding niet helemaal te voorkomen.

Openheid erover is daarom cruciaal. Misschien wel juist omdat er nog veel onduidelijk en onbekend is over deze variant van het coronavirus. In Nederland is die openheid er gelukkig. Die leidt voorlopig tot nuchtere adviezen, zoals handen wassen, alert zijn op symptomen als koorts en hoesten en sommige reisbestemmingen nog eens goed overwegen of misschien uitsluiten. Deze houding van de overheid, inclusief het RIVM, maakt duidelijk dat er geen reden is voor paniek. En paniek helpt ook niet om besmetting te voorkomen.

Wel zijn er al voorbeelden van hamstergedrag van consumenten, ingegeven door de angst dat er in de supermarkten lege schappen zullen komen. Die dreiging lijkt nu nog niet reëel.

Zoals het er nu naar uitziet hoeft niet gevreesd te worden voor hoge sterfte

Wat wel duidelijk is, is hoe groot de aanvoer van producten en van specifieke onderdelen is, vanuit China en ook naar China. Sommige smartphones kunnen wellicht niet à la minute geleverd worden en ook de productie van bijvoorbeeld fietsen kan stagneren. Die vanzelfsprekende stroom producten vindt zijn basis in een fijnmazig wereldhandelsnetwerk dat economieën echter ook kwetsbaar maakt. Dat blijkt nu maar weer.

In landen als Nederland, waar de gezondheidszorg goed georganiseerd is en huisvesting en voedselvoorziening vanzelfsprekend zijn, hoeft zoals het er nu naar uitziet niet gevreesd te worden voor hoge sterfte door corona. Anders is het in gebieden waar grote groepen dicht op elkaar leven zonder voldoende zorg of voeding. Je moet er niet aan denken dat het virus vanuit bijvoorbeeld Iran terechtkomt in vluchtelingenkampen in buurland Irak, of in Syrië. Daar heeft dit coronavirus vrij spel, onder een kwetsbare bevolking.

Geen paniek in Nederland dus, maar alertheid is wel geboden. Want een vaccin is er voorlopig nog niet. We moeten ons nu dan maar beschermen met zeep en met afstand houden. En zeker ook steun bieden aan landen en groepen voor wie goede gezondheidszorg niet vanzelfsprekend is.

De mening van de krant, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden