OpinieFilm

‘Geen aparte Oscar voor man en vrouw’

null Beeld

Waarom een aparte acteerprijs voor man en vrouw? Publiciste en fotografe Saskia Aukema wijst erop dat in de literatuurprijzen ook vrouwen niet als aparte – en misschien wel minder capabele – categorie worden beschouwd.

Saskia Aukema

In de nacht van morgen op maandag vinden de Oscaruitreikingen plaats. Het ziet er gunstig uit voor films als ‘Joker’, ‘The Irishman’ en ‘Marriage Story’. Die laatste film sleepte alleen al twee nominaties in de wacht voor de hoofdrolspelers Adam Driver en Scarlett Johansson. Goed voor de film en voor de acteurs, die z0 intens acteren dat het pijn doet.

Hoewel beide acteurs genomineerd zijn voor hun hoofdrol, nemen ze het bij de Oscarcompetitie niet tegen elkaar op: Adam Driver doet mee bij de mannen en Scarlett Johansson bij de vrouwen. Het is een onderscheid dat vanaf de eerste uitreiking bestaat. Maar hoe vanzelfsprekend is het eigenlijk dat mannen en vrouwen apart beloond worden?

Het is een vraag waar je niet snel bij stilstaat misschien – zo natuurlijk voelt die tweedeling. Alleen in de sport worden die verschillende competities misschien als nóg logischer ervaren. Het gaat in de sport tenslotte om kracht, testosteron, om spiermassa, eigenlijk om alles waar een lichaam aan te pas komt.

Scarlett Johansson en Adam Driver in het Netflixdrama  ‘Marriage Story’. Ze zijn beiden genomineerd voor een Oscar. Beeld
Scarlett Johansson en Adam Driver in het Netflixdrama ‘Marriage Story’. Ze zijn beiden genomineerd voor een Oscar.

Maar bij een literaire prijs zou het behoorlijk schuren wanneer mannelijke en vrouwelijke genomineerden apart bekroond werden. Het zou vrouwen apart zetten als een categorie met een ‘handicap’. Als het om intellectuele prestaties gaat, is dat natuurlijk niet erg gepast. Kennelijk zitten acteurs nog een beetje tussen de schrijvers en de sporters in: het zijn creatievelingen, maar hun lichaam speelt ook mee: dat lijf huilt, moordt en het heeft lief.

Volgens cultuurwetenschapper Dan Hassler-Forest, die eerder de witheid van de Oscars bekritiseerde, laat ook deze tweedeling zien hoe het Oscar-comité denkt: “Uiterst conservatief. ­Alleen al de volgorde waarin de Oscars worden uitgereikt”, zegt hij desgevraagd. “Omdat de avond toewerkt naar een climax, zie je wie boven aan de ­hiërarchie staan voor het comité: die mannen, die komen als laatsten.”

Bij andere prijzengala’s ging het systeem intussen wel op de schop. De voorbije acht jaar hebben bijvoorbeeld de MTV Movie & TV Awards, de Grammy’s en de Edisons het onderscheid tussen de seksen geschrapt. Het wordt tijd dat de Oscars (en andere prijzengala’s) volgen.

En wie zou die genderneutrale award moeten winnen? Adam Driver of Scarlett Johansson? Of nog iemand anders? Dat wordt een hels dilemma – en daarmee ook een bewijs dat dat hele ­geslacht er eigenlijk niet toe doet.

Lees ook:

De Oscars: welke ophef staat dit keer op het menu?

Morgen worden weer de Oscars uitgereikt, met Joaquin Phoenix als gedoodverfde winnaar voor beste acteur.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden