De vraag vanMonic Slingerland

Geeft het meer rust om de lockdown door te trekken tot aan de zomer?

null Beeld

Tussen hoop en vrees kijkt Nederland naar de persconferenties. Strenger of soepeler?

Liever een ommetje, of toch een Vierdaagse? De persconferenties over het coronabeleid lijken eerder uit te gaan van de korte termijn dan van een marathonvisie. Op 15 december vorig jaar kondigde premier Rutte een strengere lockdown aan, die tot 19 januari zou duren. De avondklok is dit jaar op 20 januari aangekondigd als maatregel voor drie weken.

Vlak voor die voorlopige einddatum duiken steeds sterke geruchten op over ofwel een versoepeling, ofwel een verzwaring van de maatregelen. In het land van lege straten komt dan alle ruimte voor hoop en vrees. Ik zie het om me heen. De een hoopt dat er zo snel mogelijk weer meer bezoek mag komen en dat de winkels weer open kunnen, de ander hoopt dat er nog strengere maatregelen aangekondigd worden, voor langere tijd.

Angst voor besmetting en angst voor eenzaamheid zijn de keerzijden. Tegen de oom die zijn 91ste verjaardag vierde zeiden we hoopvol dat we volgend jaar misschien wel taart konden eten in hun woonkamer. Hij zei, in de deuropening, dat hij niet aan zijn volgende verjaardag dacht.

Derde golf

Voor de anderhalvemeterregel is geen eindtermijn in het vooruitzicht gesteld. De meeste andere maatregelen hebben die wel, steeds van een paar weken. Nu de persconferenties onderdeel van het bestaan zijn geworden, klinkt vaker de verzuchting dat het rustiger zou zijn als het kabinet voor een langere termijn maatregelen zou afkondigen, bijvoorbeeld tot aan de zomer. Mocht de derde golf meevallen, dan kan er altijd nog versoepeld worden.

Het voordeel daarvan is dat je je erop kunt instellen. Een Vierdaagse wandelen terwijl je dacht dat het om een ommetje ging, dat is veel lastiger dan wanneer je van tevoren weet hoeveel uren en dagen je er druk mee bent. Net als met fietsen. Als je weet dat je die dag 80 kilometer gaat doen, stap je anders op de fiets (en ook op een andere fiets) dan wanneer je in de buurt een bezoek of een boodschap gaat doen.

Of werkt dat misschien anders bij die opgelegde beperkingen, waar je niet zelf voor gekozen hebt? Daarbij komt het nog meer aan op mentale kracht, op de bereidheid om af te zien. Dan is het wellicht belangrijker om dat perspectief niet ergens ver weg te weten, maar dichtbij, op drie, vier weken afstand.

Thuiswerkende ouders

Het hangt er maar net vanaf hoe zwaar de beperkingen aankomen. Een gezin met thuiswerkende ouders en kinderen die niet naar school kunnen, zal wellicht liever steeds de hoop houden dat het snel weer beter wordt. Terwijl mensen die kwetsbaar zijn door hun gezondheid of beroep juist liever zouden zien dat er voor langere tijd, bijvoorbeeld tot iedereen gevaccineerd is, strenge regels blijven gelden.

Wat ziet u liever: steeds een korte termijn lockdown of één die voor langere tijd geldt?

Stuur uw reactie van circa 150 woorden uiterlijk dinsdag 12 uur naar lezers@trouw.nl, voorzien van naam en adres.

Monic Slingerland is chef van de opinieredactie. Elk weekend stelt ze een vraag aan de lezers, op woensdag verschijnt een selectie van de antwoorden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden