OpinieJongeren

Geef jongeren de ruimte, dat is in ieders belang

De maatregelen als gevolg van de coronacrisis hebben ook een enorme impact op jongeren. Hoog tijd dat we daar aandacht voor hebben, zegt Lense Lijzen, studentenpastor in Groningen.

Eindelijk, eindelijk heeft onze minister-president zich tot de jonge mensen in onze samenleving gericht. Naar verluidt hebben we dit vooral aan Femke Halsema te danken, maar het is dan toch gebeurd. En dat was hoog tijd in deze crisisweken. Veel te lang werd er veel te weinig aandacht besteed aan de enorme impact van alle maatregelen op jongeren die een opleiding volgen, een stage doen enzovoorts. Natuurlijk, de maatregelen werden ook voor hen opgesomd, maar van invoelend vermogen was niet veel te merken. En onze toekomst hangt toch mede van hun kunnen en kennen af.

Intussen werden berichten over studieproblemen en ook over groeiende eenzaamheid heftiger. Dat merkten we in Groningen ook bij het studenten-spreekuur (All Ears). En de huidige periode is geen hobbel die je straks wel even weer wegwerkt, deze maanden en weken van stagnatie en afzondering hakken er echt in.

Ook wie nu van school komt en na de zomer aan een vervolgopleiding begint, staat een rare start te wachten. Want met digitale middelen beginnen aan een nieuw hoofdstuk in je leven is bijna een onmogelijkheid. Je moet het dan toch hebben van gewoon met mensen in gesprek raken, van verkennen, van rondstruinen door je nieuwe stad, school, universiteitsgebouw of bibliotheek en een drankje in een café of op een terras.

Niet in de spits

Daarbij is er ook nog sprake van een grote spagaat. Immers, reizen met het openbaar vervoer mogen zij niet in de spits. Dat is niet alleen praktisch lastig, het is ook de vraag hoe serieus je je jonge landgenoten daarmee neemt. Het is wel gemakkelijk om dit zo te regelen. Maar het aantal contacturen wordt hierdoor gigantisch beperkt, terwijl daar na al deze weken van digitaal onderwijs grote behoefte aan is.

Wel open is de uitnodiging aan jongeren om mee te denken over hoe de dingen zich verder kunnen ontwikkelen in de overgangstijd die we nu ingaan. “De deuren staan open, kom maar op met je ideeën”, hoorden we de premier zeggen. Ik hoop dat ze dit, als ze er tijd voor kunnen vrijmaken, massaal zullen doen.

Maar nog belangrijker is het dat de overheid, de onderwijsinstellingen en wij allemaal met de jongeren blijven meedenken en ze ruimte geven. Het gaat tenslotte om meer dan hun belang, hun belang is ook ons aller belang.

Lees ook:

In Maastricht lopen de aankomende studenten virtueel mee

Hoe maak je een weloverwogen studiekeuze terwijl je de collegezalen niet mag betreden? Bij de Universiteit Maastricht kunnen aankomende eerstejaars virtueel meestuderen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden