null

OpinieMantelzorg

Geef jonge mantelzorger dezelfde kansen als een jonge topsporter

Beeld

Voor jonge mantelzorgers is het vaak lastig de zorg voor een naaste met school en studie te combineren. Maak daarom dat ze aanspraak kunnen maken op dezelfde regelingen als jonge topsporters, bepleiten Lars van Schooten en Jeltje Straatman van het CDJA.

Lars van Schooten en Jeltje Straatman

De eerste week van juni staat bekend als de week van de jonge mantelzorger. Juist in deze corona-tijd wordt des te meer duidelijk hoe onze samenleving rust op de schouders van zorgend Nederland. Ook jongeren leveren hieraan een respectabele bijdrage, die hen soms on­nodig voor zware keuzes stelt.

Het verlenen van mantelzorg wordt door veel Nederlanders als een waardevolle en dierbare bezigheid gezien. Gelukkig, want in 2019 heeft 15,3 procent van de Nederlanders boven de 16 jaar mantelzorg verleend – wat neerkomt op ongeveer twee miljoen mensen. Maar ook jongeren onder de 16 jaar houden zich veelvuldig bezig met mantelzorg. Ook deze doelgroep voelt de verantwoordelijkheid naar de samen­leving wanneer er op hen een beroep wordt gedaan.

Duivelse dilemma’s

Toch kleeft er een grote keerzijde aan het jonge mantelzorgerschap. De combinatie van het verlenen van mantelzorg, het voldoen aan de verwachtingen van school/studie, werk en sociale contacten drukt vaak zwaar. Waar de jongere zware en langdurige mantelzorg verleent, kan dit zelfs resulteren in tekortkomingen op school of werk. Veel jonge mantelzorgers worden voor duivelse dilemma’s gesteld. Kiezen voor een geschiedenisles of het bijstaan van ouders in het huishouden? Een ­tentamen maken of aanwezig zijn bij de doktersafspraak van een ziek familielid? Meer dan ooit is maatwerk gevraagd.

Tot dusver is er helaas geen regeling die daarin voorziet. Een regeling is gewenst die het mogelijk maakt dat de jonge mantelzorger zowel zijn of haar mantelzorg kan verlenen én daarbij zijn of haar school- of studieverplichtingen kan vervullen door middel van een aangepast traject. Een bijdrage leveren aan de samenleving moet niet leiden tot onnodige leerachterstanden.

Gelukkig hoeft het ei van Columbus niet tweemaal uitgevonden te worden. Een unieke regeling voor een kleine groep bijzondere studenten is namelijk niet nieuw in het onderwijs: jonge topsporters met een Loot-status volgen een aangepast school- of studietraject dat is afgestemd op hun trainingsactiviteiten en wedstrijden. Door deze regeling wordt het topsporters in wording makkelijker gemaakt om op verantwoorde wijze de twee belangrijkste activiteiten in hun huidige leven te combineren. Volkomen terecht. Topsporters vervullen een belangrijk maatschappelijk belang. Want wat blijft er van de Nederlandse identiteit over wanneer we ons niet gezamenlijk kunnen identificeren in de persoon van een topatleet?

Omkijken naar een ander

De Nederlandse identiteit betekent ook omkijken naar onze naasten. Het verlenen van mantelzorg is een prachtige vorm van omkijken naar een ander: het is iets dat enkel waardering én ondersteuning verdient. Die ondersteuning zou op dezelfde leest geschoeid kunnen zijn als de Loot-status. Op die manier kunnen ook jonge mantelzorgers in staat worden gesteld om zonder extra zorgen de twee belangrijkste activiteiten in hun leven te combineren.

De coronacrisis heeft duidelijk gemaakt dat topsport niet alleen wordt bedreven op het voetbalveld, de atletiekbaan of op de weg. Not all heroes ­wear capes! Zorg verlenen vereist een topsportwaardige inspanning. De jonge mantelzorgers verdienen dan ook een staande ovatie, én een gelijkwaardige regeling.

Lees ook:

Mantelzorgers staan er door de coronacrisis alleen voor, telefonische hulp moet het iets minder eenzaam maken

De dagbesteding is weggevallen, dus wie zorgt voor een naaste met dementie heeft het nu vaak extra zwaar. Telefonische hulp maakt het iets minder eenzaam.

Hoe het is om op te groeien met een broer of zus met autisme: ‘Jouw problemen zijn altijd kleiner dan die van de ander’

In een gezin waar het ene kind veel zorg nodig heeft, komen de andere kinderen vaak aandacht tekort. Fotograaf Vera Duivenvoorden richt de lens speciaal op hen. Niet toevallig, ze kent hun gevoel maar al te goed.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden