Opinie
Geef de voetganger de ruimte
De laatste jaren stijgt het aantal verkeersslachtoffers, vooral onder fietsers en voetgangers. Vooral die laatste hebben veel meer ruimte nodig dan ze krijgen, betoogt adviseur in ruimtegebruik Derk van der Laan.
Snelheden verschillen steeds meer. Verkeersdeelnemers hebben haast en nemen grotere risico's. We zien meer botsingen tussen fietsers onderling, met auto's, treinen en bussen. Ook door de toename van het aantal e-bikes is het steeds meer dringen geblazen.
De voetganger ervaart nu al: te weinig ruimte, fietsers op het trottoir. Normaal voortbewegen raakt klem in de drukte van groeiende steden en dorpen. En dat terwijl het dagelijks lopen steeds vaker wordt gezien als activiteit nummer één om gezond te blijven of te herstellen.
Bijna niemand komt op voor goede stoepen, ruimte voor rollators, buggy's, schoolkinderen en ander langzaam verkeer met voeten. Snelle fietsen, motoren en al dan niet zelfrijdende auto's overheersen in investeringen en belangenafwegingen. Hier en daar zie ik gelukkig toch voorbeelden waar lopers en hun gezondheid ruimte krijgen.
Te voet gaan moet voor het individu altijd gemakkelijk te doen zijn. Overheden kunnen dat realiseren. Regelmatig lopen kan inslijten als een gezonde gewoonte, gestimuleerd door familie, vrienden en de media. Hoe groter de aantallen mensen die lopen, hoe vanzelfsprekender voetgangers een plek hebben.
Veilige routes
Een positief punt is het Nationaal Voetgangerscongres van vandaag. Wie weet een historische stap in de herontdekking van het gezonde, dagelijkse lopen. Na het verdwijnen van de Voetgangersvereniging in de jaren negentig kregen auto's en fietsen volop aandacht aan de vergadertafels. Lopers vrijwel niet.
Den Haag begint, schoorvoetend, het belang van lopen te erkennen. Zullen we het ruim aantreffen in het Nationaal Preventieakkoord, dat in de maak is om gezondheidsproblemen zoals obesitas te voorkomen? Minister Van Nieuwenhuizen van infrastructuur wil de benenwagen een plek geven in de Nationale Omgevingsvisie. Het initiatief kwam van een coalitie van Wandelnet (de wandelroute-lobby), Milieudefensie en deskundigenclub MENSenSTRAAT.
Fietsen en lopen hebben de toekomst. Maar dat vraagt om veilige, comfortabele routes die belangrijke plekken verbinden, inclusief ov-haltes, ruimtes voor fietsenstallen en autoparkeerplaatsen. Steden als Utrecht, Eindhoven en Amsterdam hebben hiermee een begin gemaakt. Net zoals gemeenten die zich inzetten voor de fiets.
Derk van der Laan is auteur van 'Lopen wil iedereen'.
Lees ook:
Het verkeer loopt vast, de treinen zitten vol, maar er zíjn oplossingen
Of je in de trein zit of op de weg, iedereen merkt dat Nederland aan het dichtslibben is, vooral tijdens de spits.
Een appende voetganger waarschuwen kan levensgevaarlijk zijn
De voetganger die loopt te appen heeft meer oog voor zijn mobiel dan voor het verkeer. Levensgevaarlijk.