OpinieTienerverslaving

Gebruikt je kind wiet? Bombardeer hem of haar op ongenadige wijze met de feiten

Vertrouwen dat een 14-jarige goed omgaat met wiet? Dat moet veel strikter, schrijft Els Lodewijks. Ze is pedagoge en moeder van een verslaafde man die op zijn zeventiende begon met blowen.

Vergeet niet “dat je al veertien jaar opvoeding van je zoon achter de rug hebt. Dan kun je er best op vertrouwen dat hij goede keuzes kan maken en aan de bel trekt als het niet goed gaat.”

Zo eindigt het ‘pedagogische’ artikel (Opvoedvraag, 16 september) over een kind van 14 jaar dat wiet op zijn kamer heeft liggen. Uit deze conclusie spreekt volgens mij een zeer naïef vertrouwen in de ‘maakbaarheid’ van een kind door middel van de opvoeding.

Ik ben pedagoge en heb een ernstig verslaafde en psychiatrische zoon, nu 44 jaar oud. Hij begon op 17-jarige leeftijd met blowen. En inderdaad: verbieden heeft niet geholpen.

Hebben ouders wel in de gaten dat wiet een groot gehalte van de verdovende stof THC bevat en daardoor gewoon een harddrug is? En dat verslaving niet zomaar het gevolg is van niet ‘de juiste keuzes’ maken?

Gevoelig voor de schadelijke invloed van drugs

Zoals in het artikel terecht wordt gesteld, zijn de hersenen van een kind van 14 op het gebied van beslissingen nemen nog niet ontwikkeld. Diezelfde kinderhersenen zijn door hun relatieve onontwikkeldheid zeer gevoelig voor de schadelijke invloed van drugs.

Het is allang bekend dat verslaving een belangrijke lichamelijke component heeft: de hersenen kunnen niet meer zonder drugs. Bovendien kunnen drugs inwerken op een genetische psychosegevoeligheid, die je op de leeftijd van 14 meestal nog niet kunt waarnemen. Dat is bij mijn zoon helaas gebeurd.

Bombardeer kinderen op ongenadige wijze met de feiten. Dat kan helpen, zoals ik ervaren heb toen ik samen met een verslaafde vrouw voorlichting gaf op scholen. Verbieden zal niet altijd helpen, maar geeft wel een duidelijke boodschap, houvast voor een kind.

Deze verslaafde vrouw vertelde de jongeren hoe haar leven verwoest werd door haar verslaving. Ze is inmiddels overleden, maar ze was een zeer intelligente vrouw, die benadrukte dat ze een zeer liefdevolle jeugd gehad had. Haar advies was: in ieder geval voor je 24 bent geen enkel drugsgebruik: zero!

Ouders – moeders – krijgen vaak de schuld van de verslaving van hun kind, waaraan de Opvoedrubriek deze keer helaas bijdraagt. Mijn zoon heeft een goede opvoeding gehad. Waarbij we ook veel fouten gemaakt hebben en er moeilijke levens­omstandigheden geweest zijn, zoals bij alle ouders en kinderen.

Inmiddels gebruikt mijn zoon ­alles wat los en vast zit. En is zijn ­leven verwoest.

Lees ook:

Ik heb wiet gevonden in de kamer van mijn veertienjarige zoon. Wat nu?

Moet ik me zorgen maken als mijn puberzoon cannabis bezit? ‘Ik ben bezorgd, maar weet er ook weinig van’, geeft een moeder toe.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden